16.9.19

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο σε Ζάκυνθο και Λουτράκι...

Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στη Ζάκυνθο. Στο Λουτράκι η φωτιά φαίνεται να έχει οριοθετηθεί, ωστόσο...

οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κρατούν σε εγρήγορση τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Στη μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη. Το Κερί έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Νωρίτερα είχε εκκενωθεί προληπτικά και το χωριό Αγαλάς καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχει καεί και μια κατοικία που βρισκόταν δίπλα σε ξενοδοχείο που επίσης εκκενώθηκε.

Η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, γι' αυτό οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη έφτασαν εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρων ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και με πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Στην περιοχή συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της Περιφέρειας και του ΟΤΑ ενώ τα εναέρια μέσα, σταμάτησαν τις ρίψεις με το τελευταίο φως.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Έγινε μία καταστροφική διακοπή μετά το μεσημέρι

Μιλώντας στη ZantePress24 o Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, εστίασε το ενδιαφέρον του στη καθυστέρηση των εναέριων μέσων που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «έγινε μία καταστροφική διακοπή μετά το μεσημέρι και συγκεκριμένα μετά τις 2 για ανεφοδιασμό. Μέχρι τότε τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Δεν ξέρω αν αυτό συνέβη επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη μία μεγάλη πυρκαγιά στο Λουτράκι και πως αυτά συσχετίζονται» ενώ δήλωσε ευθέως ότι «πρόκειται για εμπρησμό» εκφράζοντας την απορία «πως αλλιώς είναι δυνατόν, κάθε φορά που υπάρχουν δυνατοί άνεμοι στη Ζάκυνθο, να υπάρχουν και πυρκαγιές». 

Σε εξέλιξη η φωτιά στο Λουτράκι

Η άλλη μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι επίσης είναι σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως την Δευτέρα που πέφτουν κατακόρυφα οι άνεμοι θα μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την ελέγξουν.

Ωστόσο από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας και για την διευκόλυνση των μέσων πυρόσβεσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

1. Περιφερειακή Οδός Λουτρακίου, από τον Άγιο Φανούριο έως τον Άγιο Γεώργιο.

2. Στην οδό του Γηροκομείου, από το ύψος της διασταύρωσης της Περιφερειακής Οδού Λουτρακίου έως τον Προφήτη Ηλία.

3. Στην οδό που οδηγεί στον Όσιο Πατάπιο, από το ύψος του Προφήτη Ηλία έως τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου Περαχώρας.

Η Αστυνομία ζητάει την κατανόηση των οδηγών και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις των αστυνομικών...

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: