16.9.19

Βαθιά «γαλάζιος» ο «άριστος» νέος πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ...

Αντα Ψαρρά

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επιλογή των «αρίστων» σύμφωνα με τα νέα πρότυπα του πρωθυπουργού. Απαραίτητη και πρωταρχική προϋπόθεση –που προκύπτει από τις επιλογές που ήδη έχουν γίνει– για τους επικεφαλής των κρίσιμων τομέων της...
δημόσιας διοίκησης είναι προφανέστατα η στενή «χημεία» με τη «γαλάζια» στρατιά των δικών μας παιδιών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αμέσως μετά την πρόσφατη παραίτηση της καθηγήτριας Ιφιγένειας Καμτσίδου από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), επελέγη από τον Τάκη Θεοδωρικάκο ως αντικαταστάτης της ο Διον. Κυριακόπουλος, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, αποσπασμένος στο ΕΚΔΔΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Ο νέος πρόεδρος, πέραν ενός μεταπτυχιακού στα Ναυτιλιακά, διαθέτει εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΚΔΔΑ, όπως άλλωστε και οι άλλοι περίπου 40 επιστημονικοί υπεύθυνοι, ενώ από το βιογραφικό του δεν προκύπτει να έχει διατελέσει τμηματάρχης.

Κι όμως ο νόμος για τη θέση του προέδρου απαιτεί επιστήμονα εγνωσμένου κύρους και ειδικής εμπειρίας. Το ανεξήγητο εδώ είναι ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 διαβεβαίωνε ότι η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει πρότυπο.

«Με την απόφασή μας αυτή περνάμε πλέον από την υποκειμενική και αυθαίρετη στην αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή πολιτικού προσωπικού σε καίριες, για τη δημόσια διοίκηση, θέσεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για την επιλογή άλλων στελεχών που μέχρι σήμερα διορίζονταν με πολιτικές αποφάσεις. Και το κάνουμε με τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ (!). Με την επιλογή μας αυτή κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την αποικοδόμηση του πελατειακού συστήματος που τόσα χρόνια ταλαιπώρησε τη δημόσια διοίκηση και εν πολλοίς συνέβαλε στην πτώχευση της πατρίδας μας» (Κ. Μητσοτάκης, 10/4/2014).

Επτά ουσιαστικά στάδια προβλέπει η συγκεκριμένη διαδικασία και σίγουρα ανάμεσα σε αυτά δεν συγκαταλέγεται ως προσόν η συμμετοχή του υποψηφίου στην Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος. Ο νόμος για την επιλογή προέδρου του ΕΚΔΔΑ σαφώς ορίζει (π.δ. 57/07 άρθρο 2 παρ.2) ότι «ο πρόεδρος επιλέγεται μεταξύ επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και ειδικής εμπειρίας από τους επιστημονικούς κλάδους που απαριθμούνται στο στοιχείο δ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή και από άλλους επιστημονικούς κλάδους, εφόσον έχει ασκήσει διοικητικά καθήκοντα υψηλής ευθύνης (http://www.minadmin.gov.gr/?p=8042)». 

Στη συνέχεια απαριθμούνται τα πολλά και αναγκαία τυπικά προσόντα, π.χ. κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, άριστη γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση μιας εκ των γερμανικής ή γαλλικής γλώσσας, σημαντική διοικητική εμπειρία, τουλάχιστον πέντε ετών, σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης στον δημόσιο τομέα ή αντίστοιχη θέση ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, ειδική εμπειρία κυρίως σε θέματα δημόσιας διοίκησης, εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών ή οργανωτικών μονάδων κ.λπ. Οι τρεις καλύτεροι (short list) προτείνονται από την Ειδική Επιτροπή με αιτιολογημένη εισήγηση στον υπουργό για διορισμό. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίζει αιτιολογημένα τον διορισμό του προέδρου.

Αυτά λέει ο νόμος. Μετά τα αναδρομικά ασυμβίβαστα που ψήφισε η κυβέρνηση για να παρέμβει ευθέως στις Ανεξάρτητες Αρχές και μετά την υποβάθμιση των απαιτούμενων προσόντων για άλλες θέσεις (π.χ. του διοικητή της ΕΥΠ) η επιλογή του νέου προέδρου του ΕΚΔΔΑ Διονύσιου Κυριακόπουλου φαίνεται να κινείται στις ίδιες καινοφανείς «αξίες».

Ο νέος πρόεδρος Δ. Κυριακόπουλος σύμφωνα με το βιογραφικό του είναι υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Ναυτιλιακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ στα Οικονομικά, του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται επίσης ο σχεδιασμός επιμορφωτικών προγραμμάτων στο ΕΚΔΔΑ και η πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία του στην ανάπτυξη και διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και το γεγονός ότι διδάσκει σε στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ζητήματα όπως: η δυναμική ομάδων, η οργανωσιακή συμπεριφορά, η ηγεσία και η διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον.

Το βιογραφικό του αναφέρει ότι ο ίδιος είναι μέλος του μητρώου του ΕΚΔΔΑ (περιλαμβάνονται στο ίδιο μητρώο περίπου 3.000 μέλη). Είναι προφανές ότι, αν ανατρέξει κανείς σε όλες τις προϋποθέσεις ανάληψης αυτής της θέσης, εύκολα διαπιστώνει πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις των απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων από το συγκεκριμένο βιογραφικό, χωρίς κανείς να αμφισβητεί φυσικά τις ικανότητες του κ. Κυριακόπουλου.

Το βιογραφικό της προκατόχου

Η τέως πρόεδρος Ιφιγένεια Καμτσίδου, πέρα από τη «συγγενική ευθύνη» που πλέον έγινε άγνωστη λέξη για τα μονοφωνικά κυβερνητικά ΜΜΕ και τα στελέχη της κυβέρνησης, διέθετε τα εξής επιστημονικά προσόντα:

■ Διδακτορική διατριβή στο Συνταγματικό Δίκαιο με την ανώτερη ακαδημαϊκή διάκριση (Très Honorable), Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre, Γαλλία.

■ Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο «Ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τη Γαλλία», Πανεπιστήμιο Paris X.

■ Πτυχίο Νομικής (άριστα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

■ Γλώσσες: ελληνική-μητρική, γαλλική-επίπεδο Γ2, αγγλική-επίπεδο Γ1, ιταλική-επίπεδο B2, γερμανική-επίπεδο Β2.

■ Διακρίσεις: Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πριν αναλάβει το 2015 πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ ήταν και παραμένει αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας. Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το θεσμικό πλαίσιο των Ανεξάρτητων Αρχών. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την κύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης (μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, ν. 4531/2018). Διδασκαλία σεμιναρίων στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest – La Défence Nanterre. Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Επίκουρη καθηγήτρια στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, καθώς και Συνταγματικό Δίκαιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΘ). Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω από το 1997. Μέλος της Επιτροπής των Εισαγωγικών Εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (2012). Μέλος της Επιτροπής του ΔΣΘ για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975/86/01 (2006-2008). Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Συνταγματικού Δικαίου «Ομιλος Αριστόβουλος Μάνεσης» (2002-σήμερα). Μέλος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1993-σήμερα) [...].

Ισως αυτό το βιογραφικό που πέταξε στα σκουπίδια για μικροκομματικούς λόγους ο πρωθυπουργός της αριστείας εξηγεί το γιατί η Ιφιγένεια Καμτσίδου μόλις τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε από 42 σε σύνολο 47 μελών της Μόνιμης Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων (CPT), την ώρα που στην Ελλάδα οι υστερικές φωνές των φανατισμένων ελληνικών ΜΜΕ το μόνο που είχαν να της προσάψουν ήταν η σχέση της με τον Νίκο Παρασκευόπουλο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: