13.9.19

Πολιτικοί ρεπόρτερ υπέπεσαν σε γκάφα...


...με τον «βουλευτή» Λιβάνη, εξαιτίας της Βικιπαίδεια...

Είναι αλήθεια: σε διάφορα γεγονότα –ιδιαίτερα στα ξαφνικά– η Βικιπαίδεια αποτελεί για τους δημοσιογράφους «πηγή» για βιογραφικά στοιχεία, ιστορικά γεγονότα, αποσπάσματα κειμένων ή δηλώσεων κ.λπ. Είναι σχετικά καλό βοήθημα για βάση, για αρχή –αλλά δεν την...
εμπιστεύεσαι, είναι επικίνδυνο και πρέπει από εκεί και πέρα να ψάξεις. Το «γιατί» το εξηγεί η ίδια η Βικιπαίδεια γράφοντας για τον εαυτό της: «Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει».

Δηλαδή: οποιοσδήποτε γράφει το λήμμα και οποιοσδήποτε το τροποποιεί όπως θέλει –ακόμα και για να κάνει πλάκα γράφοντας, ας πούμε, διάφορα σεξιστικά.

Με αφορμή τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη γράφτηκαν ρεπορτάζ (βιογραφικά για την ακρίβεια) που ανέφεραν ότι ο μεταστάς ουδέποτε υπήρξε βουλευτής. Πηγή αυτής της λανθασμένης, όπως αποδείχτηκε, πληροφορίας; Η Βικιπαίδεια που σε μια αρκετά πλούσια σε στοιχεία αναφορά για τον Α.Λ., περιλαμβάνει και το λάθος, καθώς γράφει (ακόμα δεν έχει διορθωθεί): «Δεν δέχθηκε ποτέ να μπει στην επίσημη πολιτική και να γίνει βουλευτής».

Πρόκειται για γκάφα, στην οποία έριξε κάποιους πολιτικούς συντάκτες η Βικιπαίδεια. Άλλοι συνάδελφοι (μεταξύ τους τρεις αθλητικής συντάκτες) έψαξαν το θέμα και αποκάλυψαν ότι ο Α. Λιβάνης υπήρξε βουλευτής, παραθέτοντας μάλιστα και έντυπο υλικό. Ένα από αυτά, είναι σελίδα από το βιβλίο "Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993" (εκδ. Το Ποντίκι) που βρήκε ο Ευάνθης Γκόγκουλης και την οποία βλέπετε αριστερά...






























harddog

Δεν υπάρχουν σχόλια: