22.9.19

Κυβέρνηση: σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό...

Με μέτρα που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν...
τις αυξημένες ροές των προσφύγων επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, χρησιμοποιώντας και τον στρατό, ενώ η Άγκυρα παίζει παιχνίδια στην πλάτη εκατομμυρίων προσφύγων. 
Τα σχετικά μέτρα λήφθηκαν σε δύο κυβερνητικές συσκέψεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η πρώτη έγινε το Σάββατο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική Γ. Πλακιωτάκη, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκου, υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανή και υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσα και Άκη Σκέρτσου.
Ειδικότερα, στην ευρεία σύσκεψη του Σαββάτου αποφασίστηκε:
-Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
-Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
-Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Εξάλλου, σε νέα συνάντηση που είχαν σήμερα (Κυριακή)  οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή πλωτών και άλλων μέσων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών. 
Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται ως συνέπεια αφενός της «αδιαφορίας» από πλευράς Άγκυρας να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της -παραβιάζοντας ουσιαστικά τη σχετική συμφωνία με τις Βρυξέλλες- κι αφετέρου της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. 
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ανέφερε ότι η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι έντονες πιέσεις από πλευράς Άγκυρας έχουν ως αποτέλεσμα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Πηγή: efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: