30.9.19

Από πότε η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει «πληροφορίες» για νεκρούς;...

Ακόμη ένα τραγικό κεφάλαιο του προσφυγικού δράματος γράφτηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια με απολογισμό δύο νεκρούς, σε ένα μέρος όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Σε μία από τις πρώτες σημαντικές κρίσεις της «εποχής Μητσοτάκη», ακόμη και η ενημέρωση δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, καθώς...

η πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς δινόταν με το σταγονόμετρο, ασάφειες και κοφτή μετάδοση ειδήσεων (μην… πάθουμε καμία ζημιά ρε παιδιά).

Την ίδια ώρα ενημερωτικές ιστοσελίδες οργίαζαν σε ακόμη ένα ρεσιτάλ ξενοφοβίας, χωρίς καν να επιχειρήσουν να ρίξουν ελαφρώς τους τόνους, τουλάχιστον στη μνήμη των δύο ανθρώπων που αντί για τη λύτρωση συνάντησαν τον θάνατο.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αρχική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., όπου έκανε λόγο για «πληροφορίες» για θύματα, χωρίς να έχει υπάρξει διασταύρωση και εξακρίβωση.

Αλήθεια, είναι δυνατόν ένας κρατικός θεσμός και δη ο πλέον αρμόδιος για τέτοια περιστατικά να επικαλείται σε επίσημη ανακοίνωσή του «πληροφορίες;». Ρίχνουμε άδεια για να πιάσουμε γεμάτα;

Είναι γνωστό πως λειτουργούν αρκετά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδοντας χωρίς διασταύρωση πληροφορίες και ποντάροντας στον θάνατο, τον φόβο και την τραγωδία για μερικά κλικ παραπάνω.

Όμως η Ελληνική Αστυνομία από πότε ξεκίνησε να λειτουργεί με βάση «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» στις επίσημες ανακοινώσεις της;

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της «νέας» ΕΛ.ΑΣ. του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ο νοών νοείτω:

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: