22.9.19

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία για το κλίμα...


Στους δρόμους βγήκαν το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία, προκειμένου να πιέσουν την ηγεσία της χώρας να κάνει περισσότερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι...
διαδηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της εβδομάδας παγκόσμιας δράσης για το κλίμα και μόλις μια ημέρα μετά τις κινητοποιήσεις από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη που απαίτησαν συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνει την προσοχή Δευτέρα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα το Σάββατο. Ωστόσο, η η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, όταν ορισμένοι διαδηλωτές, ντυμένοι με μαύρα ρούχα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές σε αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των αμυντικών όπλων LBD που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες αλλά είναι αμφιλεγόμενα στη Γαλλία, επειδή στο πρόσφατα παρελθόν έχουν προκαλέσει τραυματισμούς διαδηλωτών.


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, προσήχθησαν 164 άνθρωποι εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση οι 111. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις ή έκοψαν πρόστιμα σε 395 πρόσωπα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Η περιφέρεια κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 16.000, ενώ η εταιρεία Occurrence, που έκανε έναν υπολογισμό για λογαριασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λίγο περισσότερους από 15.000.

Σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι ενώ στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, περίπου 750 «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν. Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: