9.9.19

Στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης...

...εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που επισκέπτεται την Αθήνα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε...
μια περίοδο στην οποία υπάρχει κινητικότητα για το Κυπριακό, ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα θα ιδρύσει «προξενείο» στην Αμμόχωστο.

Η συνάντηση Νίκος Αναστασιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ τη θέση του επικεφαλής θα αναλάβει ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις και «όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι «περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τουρκοκυπρίους ούτε τη διοίκηση ούτε την ευμάρεια».

«Ναρκοθετούν την προσπάθεια»
Ο Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι «με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά».


«Η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες», σημειώνει.

Και καλεί την Τουρκία «να εγκαταλείψει «αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα ΗΕ, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: