11.9.19

Αντ. Σαμαράς: Φέρνει τον Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση...

Πριν από μερικά χρόνια ο Αντ. Σαμαράς νόμιζε ότι είναι θαύμα της πολιτικής: από την έρημο στην οποία τον καταδίκασε η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του κόμματός του το 1993 βρέθηκε το 2009...

αρχηγός του -άβυσσος η ψυχή του Νεοδημοκράτη- και το 2012 στην κορυφή του Ολύμπου: Πρωθυπουργός με τον Βαγγέλη Βενιζέλο δεξί χέρι και θαυμαστή!

Ακόμη και όταν έπεσε πίστεψε ότι είναι προσωρινό και έχει την πολυτέλεια να διορίζει και…προσωρινούς αντικαταστάτες. Όρισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατ’ απονομή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με εκλογή -μαζί με την απαραίτητη ίντριγκα βεβαίως- για να τον πατρονάρει στη συνέχεια μέχρι να… επιστρέψει ο ίδιος.

Αλλά μόλις έγινε Πρωθυπουργός ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη, άναψε ένα κερί στον πατέρα του: πέταξε τον Σαμαρά στα αζήτητα. Ούτε επίτροπο τον έκανε, ούτε πρόεδρο θα τον κάνει, ούτε τις υποδείξεις του για τη Novartis δέχθηκε. Άλλωστε δεν τον κάλυψε ποτέ απολύτως και ανεπιφύλακτα.

Αλλά ο λύκος κι αν γέρασε… Ο Σαμαράς, την οργή του οποίου μεταφέρουν διαρκώς έγκυροι εκπρόσωποί του, έβαλε μπροστά νέα ίντριγκα. Ο στόχος δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στο βάθος η ανατίναξη του πολιτικού συστήματος και η μετατροπή του δημοσίου βίου σε ζούγκλα. Ειδικότης του…

Ο Σαμαράς είπε ότι ανέφερε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα κατά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζάχαρη που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis, για τους οποίους μήνυση κατέθεσε ο ίδιος.

Δεν πιστεύει ότι μπορεί να πλήξει τον πρώην Πρωθυπουργό. Δεν είναι καν αυτός ο στόχος του. Θέλει να στριμώξει τον σημερινό Πρωθυπουργό. Δια της περιγραφής διατάξεων του Συντάγματος και του νόμου.

Για την ακρίβεια υπολογίζει ότι με την αναφορά του ονόματος του Τσίπρα στην ανάκριση, ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αναλάβει ανακριτικά καθήκοντα δια τη σύστασης είτε εξεταστικής επιτροπής- είτε προανακριτικής -αν ληφθεί υπόψη η παράλληλη κατάθεση του Βαγγέλη Βενιζέλου που δεν ανέφερε ονόματα, αλλά συνδράμει τον Σαμαρά και μίλησε για ….ποινικές ευθύνες. Ή απλώς να ψηφίσει για την άρση της ασυλίας του, ώστε να δικαστεί ως μηνυθείς από το Σαμαρά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ. Αν αρνηθούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι του, θα τους κατηγορήσει για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει και το σχέδιο του που παραπέμπει σε όσα έκανε το 1993 με τον τότε Πρωθυπουργό.

Αν στραφούν κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαστικά, η ομαλότητα θα πληγεί και η πολιτική ζωή θα μετατρέπει σε ρινγκ. Και φυσικά ο λύκος την αναμπουμπούλα περιμένει.

Προφανώς αυτές τις ανώμαλες εξελίξεις θέλει να προλάβει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη φράση «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» στη Θεσσαλονίκη και την άρνησή του να μιλήσει θετικά για την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά- παρότι υπήρξε υπουργός του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε κίνηση για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο δημόσιο βίο. Αν θα το καταφέρει εξαρτάται από δυο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι πόσο σθεναρά θα τον αντιμετωπίσει ως το τέλος ο Πρωθυπουργός, χωρίς να υπολογίζει απειλές για κινητοποίηση της ομάδας Σαμαρά στη Βουλή.

Ο δεύτερος κατά πόσο ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας θα δικαιώσει η φήμη του ως δικαστικός λειτουργός που δεν θα δεχθεί ποτέ πολιτικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η έρευνα για πολιτικές παρεμβάσεις στη Νοβάρτις οδεύει προς το αρχείο...

Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: