15.9.19

«Υποτιθέμενη διαπραγμάτευση με μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα»...


Αναλύοντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. που θα βοηθούσε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με 1% μικρότερο πλεόνασμα θα υπήρχε...

δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. ανά έτος για κοινωνικές δαπάνες και ελαφρύνσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι φέραμε ψηλά πλεονάσματα όταν η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει 4,5%. Τι αποφασίσαμε; Έχοντας στο χέρι το πολύ θετικό αποτέλεσμα χάρη στις θυσίες του λαού και τη δική μας διαχείριση. Αυτό το απόθεμα ήταν και το διαβατήριο για να πέσουν τα ομόλογα και να βγούμε στις αγορές» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσει « Είπαμε 5,5 δισ. από τα 37 δισ. να πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό ώστε το 3,5 % να γίνει 2,5 %. Να εξασφαλιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ότι οι εταίροι μας θα παίρνουν το αντίστοιχο ποσό κάθε έτος. Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος».

Είπε, ακόμη, ότι δεν είχε κανένα λόγο να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους εταίρους, όμως επισήμανε «προφανώς και τους ενημερώσαμε και πολύ διεξοδικά. Και την Κομισιόν και κράτη μέλη και προφανώς αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε».

«Ο κύριος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις καλένδες μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων υποσχόμενος σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: