8.9.19

Πέντε χρόνια φαγούρα...


Ηταν καλοκαίρι του 2014 και η Εθνική Ελλάδος επέστρεφε από τη Βραζιλία με το κεφάλι ψηλά. Βρέθηκε ένα πέναλτι μακριά από τα προημιτελικά του Μουντιάλ, πραγματοποιώντας άλλη μια σπουδαία πορεία. Ηταν τότε που...
συμπλήρωνε μια δεκαετία συναπτής παρουσίας στις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής δεν βρισκόταν ο προπονητής Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος, όχι μόνο δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Εθνική, αλλά η διοίκηση της ΕΠΟ με πρόεδρο τον Σαρρή δεν του πλήρωσε καν το εισιτήριο επιστροφής, σε μια απρέπεια πρώτου μεγέθους.

Βλέπετε είχε βρει αντικαταστάτη τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Τον Ιταλό κόουτς με την αποτυχημένη καριέρα και τις παχυλές αποζημιώσεις, αφού για κάποιον άγνωστο λόγο πολλές μεγάλες ομάδες τον εμπιστεύτηκαν. Τρανή εξαίρεση στον κανόνα, το απίθανο πρωτάθλημα Αγγλίας που κατέκτησε με τη Λέστερ το 2016. Και μετά ξαναχάθηκε…

Με τον Ρανιέρι χρειάστηκαν ελάχιστοι μήνες για να φτάσει η Εθνική από το ζενίθ στο ναδίρ. Γενικά τότε άλλαξαν πολλά πρόσωπα στη λειτουργία της ομάδας, εμφανίστηκαν άνθρωποι που είχαν ελάχιστη σχέση με το ποδόσφαιρο, καμία σχέση με ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και το... γλυκό ήρθε κι έδεσε.

Συνεχόμενες κακές εμφανίσεις, κλήσεις παικτών που δεν είχαν την αξία να παίζουν στην Εθνική και αποκορύφωμα οι δύο ήττες από τα Νησιά Φερόε σε μια ντροπιαστική στιγμή.

Τότε βγήκε και το παρατσούκλι «Εθνική Μυκόνου» για μια ομάδα που έδιωξε γρήγορα τον Ρανιέρι και πήρε διαδοχικά και για μικρό χρονικό διάστημα τον Κώστα Τσάνα και τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Το 2015 προσελήφθη ο Μίχαελ Σκίμπε για να οδηγήσει την Εθνική στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αυτός ο Γερμανός δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να βγει Οτο Ρεχάγκελ, όμως συμμάζεψε κάποια πράγματα και έφερε την Ελλάδα να διεκδικεί πρόκριση στα μπαράζ. Εκεί έχασε από την Κροατία, την ομάδα που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης.

Μέσα στο 2018 άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα με κάποιους διεθνείς και ο Σκίμπε έφυγε εν μέσω του Nations League για να έρθει ο Αγγελος Αναστασιάδης.

Αυτή η λύση ήταν καταδικασμένη εξαρχής λόγω των κολλημάτων του προπονητή, που έκαναν το κλίμα έκρυθμο, με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα από την Αρμενία τον Ιούνιο. Ο Αγγελος έφυγε, ο Φαν Σιπ ήρθε και έχει μπροστά του μια καμένη γη για να αναμορφώσει.

Πάμε να δούμε μια σύγκριση που αφορά τον Σάντος και τους αντικαταστάτες του. Τον Ρεχάγκελ δεν θα τον βάλουμε στο ζύγι, ειδικά αφού ο άνθρωπος μας οδήγησε στην κατάκτηση ενός Euro.

Ο Σάντος, λοιπόν, κάθισε σε 49 αγώνες στον πάγκο της Εθνικής. Πέρα από τους «16» του Μουντιάλ και τα προημιτελικά του Euro 2012, καθαρά σε επίπεδο αριθμών η Εθνική είχε 26 νίκες, 17 ισοπαλίες και μόλις έξι ήττες σε αυτό το διάστημα!

Συμπτωματικά, μετά το προχθεσινό ματς με τους Φινλανδούς, από τη μέρα που διώχθηκε ο Πορτογάλος ώς τώρα, η Εθνική έχει δώσει 49 παιχνίδια ακριβώς, με έξι όμως προπονητές.

Η συγκομιδή; Μόλις 14 νίκες, 11 ισοπαλίες και 25 ήττες, αρκετές εκ των οποίων ατιμωτικές! Και από τις 14 νίκες, υπάρχει μια επί της Ολλανδίας σε φιλικό και οι υπόλοιπες με αντιπάλους σαν την Εσθονία, την Ουγγαρία, το Γιβραλτάρ. Την Κυριακή (21.45, Open, Cosmote Sport) ίσως δοθεί η ευκαιρία για μία ακόμη νίκη, στο ΟΑΚΑ απέναντι στο Λιχτενστάιν...

 Ευθύμης Ασημακόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: