16.9.19

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την κλοπή του οπλισμού στη Λέρο...

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό του πολεμικού υλικού που εκλάπη από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο. Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει θορυβήσει και την Ελληνική Αστυνομία, που...
έχει μπει σε διαδικασία ελέγχου και καταγραφής οπλισμού, οχημάτων ακόμα και των ταμείων των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, περίπου 72 ώρες μετά τη διαπίστωση της κλοπής στη Λέρο, και στάλθηκε στις υπηρεσίες, ζητά «στο πλαίσιο του συνεχούς και συνεπούς ελέγχου των υφισταμένων υπηρεσιών σας ως προς τη διασφάλιση του οπλισμού, των υλικών και της παγίας να ελέγξετε ανά υπηρεσία τα χρεωμένα οχήματα, όπλα πυρομαχικά, ασυρμάτους, λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, ένσημα δημοσίου, διαχείριση e-παραβόλου, ως προς την ταύτιση χρεωμένων κι υπαρχόντων, τον ισολογισμό ταμειακών διαθέσιμων και αποδείξεων καθώς και παραστατικά πληρωμένων δαπανών».

Σημειώνεται ότι σε παρόμοιες καταγραφές τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί απώλειες υλικού, κυρίως ασυρμάτων. Πριν από μερικούς μήνες, όμως, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων υπήρξε και απώλεια όπλων.

Ο «κύκλος» των υπόπτων για τη Λέρο και ο κλεμμένος οπλισμός

Εν τω μεταξύ, όλες οι εμπεκόμενες υπηρεσίες δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν μέρος του οπλισμού που εκλάπη από αποθήκη του πολεμικού ναυτικού στη Λέρο, δίνουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να «δέσουν», αν προκύψουν τους τρεις βασικούς υπόπτους και ακολούθως να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη.

Την άκρη στο κουβάρι των ερευνών, βρήκε το κλιμάκιο των 6 στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που στάλθηκε στο νησί υπό τις εντολές του νέου διοικητή της υπηρεσίας κυρίου Παναγιώτη Κοντολέων . Εκεί τα έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας ξεκίνησαν πολυεπίπεδες έρευνες με συλλογή πληροφοριών και αξιοποίηση διαθέσιμου βιντεοληπτικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες φέρονται να έχουν καταγραφε από κάμερες κλειστού κυκλώματος που υπάρχουν στο σημείο πριν από έναν χρόνο να αφαιρούν σταδιακά τον βαρύ οπλισμό.

Στο μικροσκόπιο των αρχών ως βασικοί ύποπτοι για την κλοπή του οπλισμού, έχουν μπει ένας πρώην αποθηκάριος που υπηρετούσε στο νησί και εντοπίστηκε την Πέμπτη σε μονάδα που υπηρετούσε στην Βόρεια Ελλάδα και δυο πρώην ΟΥΚΑΔΕΣ που υπηρετούσαν στο νησί.

Από την έρευνα δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς μέχρι στιγμής , οι τρεις βασικοί ύποπτοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην σοβαρή αυτή υπόθεση, ενώ λείπει το πιο σημαντικό κομμάτι που θα συμπλήρωνε το «παζλ» και αυτό δεν είναι άλλο από τα όπλα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το πολεμικό ναυτικό, από την αποθήκη της Λέρου εκλάπησαν δύο αντιαρματικά συστήματα τύπου LAW, δύο ρουκέτες, νάρκες, έξι οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες και δεκάδες μέτρα φυτίλι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε άλλωστε και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, «Το πολεμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή πολεμικές ενέργειες». Διόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν η εμπλοκή από την πρώτη στιγμή των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με κλιμάκιο της να μεταβαίνει στο νησί και να συμμετέχει ενεργά στις έρευνες. Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως γεγονός, είναι πως η κλοπή του οπλισμού έγινε κατά διαστήματα και σε βάθος χρόνου, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κλοπή των όπλων, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει απασχολήσει τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 2016 κατά την διάρκεια των καθιερωμένων ετησίων ελέγχων του φόρτου καυσίμων του πολεμικού ναυτικού σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις της χώρας, είχε διαπιστωθεί βάση της Λέρου υπήρχε έλλειμμα πετρελαίου της τάξης των 284.000 λίτρων, κάτι μάλιστα που είχε προκαλέσει και την αδυναμία τροφοδοσίας με καύσιμα των πολεμικών πλοίων. Για την συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχαν πληροφορίες πως είχε σχηματιστεί στην οποία, φέρεται να εμπλέκονται αρκετοί στρατιωτικοί, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό αν η υπόθεση προχώρησε και σε ποιον βαθμό...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: