23.9.19

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προκλήσεις της νέας εποχής...

Το 2019 απέχει πολύ από το 2012. Οι συνθήκες και η ψυχολογία των πολιτών είναι...
πολύ διαφορετικές.
Το 2012 εν μέσω μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε αντιμνημονιακή δράση και υιοθέτησε λόγο αντιμνημονιακό, ορισμένες φορές στα όρια του αντιευρωπαισμου. Η στάση αυτή βέβαια ήταν φανερά αντίθετη προς την φιλευρωπαική παράδοση αυτού του πολιτικού χώρου. Ωστόσο, αν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η τακτική, το πιθανότερο είναι ότι η ακροδεξιά θα κατόρθωνε να βρει απήχηση στις πλατιές μάζες με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, ορθώς εν τελει, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε τέτοιου είδους αντιπολίτευση.
Τώρα, όμως, το 2019 έχουν ήδη μεσολαβήσει δυο θητείες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Κατά την πρώτη έγινε αντιληπτό ότι η αντιμνημονιακή ρητορεία βασιζόταν σε αυταπάτες και, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέρρευσε χωρίς ευτυχώς τραγικές συνέπειες για τη χώρα, χάρη στο αίσθημα ευθύνης του Προέδρου και τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη δεύτερη θητεία, εφαρμόστηκε σκληρό μεν μνημονικό πρόγραμμα, με την κοινωνία όμως όρθια, εξαιτίας κάποιας φροντίδας προς τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Και φυσικά η κυβέρνηση πιστώνεται την έξοδο από τα μνημόνια, πράγμα που πλέον και οι αντίπαλοί της ουσιαστικά παραδέχονται.
Η δεύτερη θητεία που αξιολογήθηκε θετικά από το 32% του εκλογικού σώματος, σε συνθήκες  σχεδόν καθολικής συσπείρωσης των ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών εναντίον της τότε κυβέρνησης, είναι η μεγάλη προίκα της παράταξης που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αν επανέλθει η ρητορική, οι πρακτικές και -κάποιες φορές- ο λαϊκισμός προ του Σεπτέμβρη του 2015, θα γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο οι μετριοπαθείς κεντροαριστεροί, κεντρώοι που τώρα αναμένουν την οριστική ωρίμανση του κόμματος, αλλά και το μεγάλο πλήθος των προοδευτικών, αντιδεξιών πολιτών που ήδη έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, χωρίς όμως να έχουν μετατραπεί σε "αμολυντους" αριστερούς.
Η καμπή είναι κρίσιμη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκριθεί στον νέο ιστορικό του ρόλο, δεν πείσει ότι είναι ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα, τότε πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, που τώρα μπορεί να ψήφισαν "με κρύα καρδιά", είναι πολύ πιθανό να στραφεί σε άλλους σχηματισμούς η ακόμη και στη ΝΔ που επίσης επιθυμεί (και τα καταφέρνει) να διεκδικήσει τον κεντρώο χώρο, που ειρήσθω εν παροδω, είναι αυτός που βγάζει κυβερνήσεις. Αυτή θα είναι μεγάλη ήττα, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Κώστας Νικολόπουλος
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: