18.9.19

Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας...

Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίαςΣιωπηρός στις ελεγκτικές αρχές, αλλά... λαλίστατος σε κυβερνητικά στελέχη; Τη στιγμή που οι καταγγελίες κατά αποφάσεων του δημάρχου Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, συνεχίζονται, ο ίδιος ο δήμαρχος φέρεται να αναζητά… διέξοδο διαφυγής από την...
πολύκροτη υπόθεση των «διά περιφοράς» (τηλεφωνικών ή μέσω e-mail) συνεδριάσεων τριών συλλογικών οργάνων του δήμου (δημοτικό συμβούλιο, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής).

Πρόκειται για συνεδριάσεις που «αφορούσαν αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και υψηλού οικονομικού προϋπολογισμού (π.χ. αναμόρφωση προϋπολογισμού, προμήθειες, υπηρεσίες, προσλήψεις κ.ά.)» –όπως αναφέρεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που αποτέλεσε το έναυσμα για το άνοιγμα δικογραφίας– και για τις οποίες ελήφθησαν αποφάσεις με παράνομο τρόπο.

Το θεσμικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο απαγορεύει τη διενέργεια «διά περιφοράς» συνεδριάσεων και πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει τεθεί πρώην δήμαρχος σε αργία για αντίστοιχη πρακτική. Πρόκειται για πρώην δήμαρχο Αγράφων που είχε τεθεί σε τετράμηνη αργία διότι πραγματοποίησε τέσσερις «διά περιφοράς» συνεδριάσεις, ενώ υπήρχε αποδεδειγμένη δυσκολία μετακίνησης των αιρετών από τα δύσβατα χωριά τους προς την έδρα του δήμου.

Στην περίπτωση της Γλυφάδας, οι «διά περιφοράς» συνεδριάσεις είχαν τη μορφή «φάμπρικας»: ήταν συνολικά 63 και από αυτές ελήφθησαν 86 αποφάσεις μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τον έλεγχο του ΣΕΕΔΔ. Για την υπόθεση, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όσο και σύμβουλοι που εκλέχθηκαν το 2014 με την παράταξη Παπανικολάου αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν έχουν προσφύγει στις εισαγγελικές αρχές.

Με την πλάτη στον τοίχο, αλλά...

Ο δήμαρχος, λοιπόν, απειλείται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου αλλά και με έκπτωση από το αξίωμά του. Προσφάτως, πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στην πόλη αποτυπώθηκαν στον σαββατιάτικο Τύπο. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Παπανικολάου πιέζει κυβερνητικά στελέχη να προωθήσουν υπουργική τροπολογία που θα νομιμοποιεί τις «διά περιφοράς» συνεδριάσεις και, ως εκ τούτου, θα ακυρώνουν κάθε εν εξελίξει νομική διαδικασία εις βάρος του.

Τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη συνδέουν αυτές τις παρασκηνιακές ενέργειες με τις αναβολές που, όπως λένε, έχει ζητήσει ο δήμαρχος από την προανακρίτρια που τον έχει καλέσει για την υπόθεση. Εκτιμούν ότι «παίζει καθυστερήσεις», ευελπιστώντας στην προώθηση τροπολογίας.

Μόνο που είναι αμφίβολο εάν οι αρμόδιοι υπουργοί θα συντάξουν μια τροπολογία που θα είναι εξόφθαλμα «φωτογραφική», τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων (και εντάσεων) στο εσωτερικό της Ν.Δ., σύμφωνα με πηγές μας.

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά του κ. Παπανικολάου διαδέχονται η μία την άλλη. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Π. Γιάχος, έχει στείλει τον τελευταίο μήνα τρεις έγγραφες καταγγελίες στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Γλυφάδας και ένα νομικό του πρόσωπο πήραν πριν και μετά τις εκλογές πλήθος αποφάσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο, αλλά χωρίς κανέναν κατεπείγοντα χαρακτήρα, κατά παράβαση του νόμου που προβλέπει ότι «έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης...»...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: