23.9.19

Άλλη μια «τελευταία ευκαιρία»...

Έχουν χαθεί ήδη πολλές «τελευταίες ευκαιρίες» για να επαναλάβουμε το στερεότυπο ότι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη, είναι πράγματι η «τελευταία ευκαιρία», ώστε να...
διαμορφωθεί μια παγκόσμια συμφωνία αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε ήδη μια «προβοκατόρικη» υπόδειξη στους ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών να μην πάνε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, αν δεν έχουν να εισφέρουν κάτι ουσιαστικό. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ήταν σχήμα λόγου. Ο «πλανητάρχης» Τραμπ δεν θα παραστεί και ουδείς εκπλήσσεται γι' αυτό.

Αλλά εξίσου απόντες θα είναι οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Ν. Κορέας, της Ν. Αφρικής, της Σ. Αραβίας, της Βραζιλίας και άλλων κρατών που δεν προτίθενται να δεσμευτούν σε ουσιαστική μείωση των εκπομπών, άρα σε δραστικό περιορισμό της «οικονομίας του άνθρακα». Άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, θέλουν «ιστορικό καταμερισμό» ευθυνών, δηλαδή να αναλάβουν οι χώρες της Δύσης μεγαλύτερο βάρος στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα.

Είναι ήδη πολύ αργά γι' αυτή τη συζήτηση. Και οι μόνοι που φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει είναι τα εκατομμύρια νέων και εφήβων που μας αιφνιδιάζουν και μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις ολοζώντανες, δυναμικές και ευρηματικές κινητοποιήσεις τους σε όλο τον κόσμο. Αυτές που έφεραν τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία στη Νέα Υόρκη, σε μια προφανή προσπάθεια επικοινωνιακής χειραγώγησης της μαχητικής διαμαρτυρίας της.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η πενταετία 2015 - 2019 είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν φέτος σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Αν η τάση αυτή δεν ανακοπεί, τεράστιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη, τις επόμενες δεκαετίες, θα τις καταπιεί η θάλασσα. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.

Το κόστος των καταστροφών που θα προκληθούν σε υποδομές, ασφαλιστικά και υγειονομικά συστήματα θα είναι πολλαπλάσιο αυτού που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι κυβερνήσεις για να αλλάξουν το ενεργειακό μοντέλο. Και το ερώτημα –ρητορικό στην πραγματικότητα– είναι: πώς είναι δυνατόν αυτό που καταλαβαίνει μια 16χρονη μαθήτρια να μην το καταλαβαίνουν οι ενήλικοι ηγέτες στους οποίους εμπιστευόμαστε τη συλλογική επιβίωσή μας;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: