16.9.19

«Όχι σε συμφωνία με την Eldorado με όποιο κόστος»...

O Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado Gold, με στόχο να εξασφαλιστούν υψηλότερα δικαιώματα χρήσης για...
τα εξορυκτικά σχέδια της καναδικής εταιρείας, όπως και νέες θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια σύμβαση η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις»
«Γίνονται διαπραγματεύσεις τώρα. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.


Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι σύντομα θα τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, προκειμένου να επιτραπεί η πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας όσο και στο δίκτυο διανομής. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Το κράτος πρόκειται να προχωρήσει στη διευθέτηση του θέματος των επιδοτήσεων που οφείλει στη ΔΕΗ για τη παροχή από αυτή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της και απομακρυσμένα νησιά, δήλωσε ακόμη ο υπουργός. «Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες» είπε. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι οι δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της (οι λεγόμενες ΝΟΜΕ) έχουν κοστίσει στην εταιρεία περίπου 600 εκατ. ευρώ και θα καταργηθούν.

Η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές της εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου μέσα Νοεμβρίου» συμπλήρωσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: