22.9.19

O Moody's αναβάθμισε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας...


O οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Ba2 (δύο βαθμίδες κάτω από την...
επενδυτική κατηγορία) επικαλούμενος τη μείωση του κινδύνου έκθεσης της οικονομίας λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα και τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας πέραν των προηγούμενων προσδοκιών.

O Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους που διατηρούν την αξιολόγηση του κυπριακού αξιόχρεου κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Όπως εξηγεί ο οίκος, «ο κυριότερος λόγος της θετικής προοπτικής είναι ότι η έκθεση της Κύπρου σε γεγονότα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται».

«Οι δράσεις πολιτικής από την κυβέρνηση και οι δράσεις των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιπλέον μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους επόμενους 18 μήνες», αναφέρει ο Μοοdy’s, υπενθυμίζοντας πως το ποσοστό των ΜΕΧ υποχώρησε στο 30,6% των συνολικών δανείων τον Μάρτιο του 2019 από την κορύφωσή τους στο 49,8% τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, επικαλούμενος δύο λόγους, ο οίκος αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να υποχωρεί και ίσως μειωθεί στο μισό τον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: