30.9.19

Βαγγέλη, εσύ, super star...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

★ Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καλώς ή κακώς, είναι ο κυρίαρχος των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα κανάλι, το One Channel. Διαθέτει δικές του εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, αλλά αγαπάει (και τον αγαπάνε) κι άλλες εφημερίδες, όπως τα...
«Παραπολιτικά» και το «Πρώτο Θέμα». Ή και ο «Πρωταθλητής». Επίσης, αγαπημένοι ραδιοσταθμοί του είναι το «Θέμα 104.6» και τα «Παραπολιτικά 90.1». Κι έχει και πολλά sites. Και μην ξεχνάμε πως διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου στην Ελλάδα, του «Αργος». Οπως καταλαβαίνετε κι εσείς μιλάμε για έναν αληθινό βαρόνο των media.

★ Αλλά προφανώς δεν του αρκούν όλα αυτά και θέλει ακόμα περισσότερα. Κι έτσι «χτυπάει» και τη Nova. Θέλει να μπει δηλαδή και στη συνδρομητική τηλεόραση. Πώς του έχει γλιτώσει το YouTube έως τώρα, πραγματικά μου προκαλεί απορία. Να το αγοράσει και αυτό, γιατί όχι;

★ Τέτοια συγκέντρωση του ελέγχου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θυμόμαστε ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Λογικό είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ: περισσότεροι από 30 βουλευτές του κατέθεσαν σχετική επερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα: «Σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego και τη συγκέντρωση του ελέγχου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Forthnet είναι η εταιρεία που έχει τη Nova και Alter Ego η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ.

★ Αφορμή για την επερώτηση στάθηκε η ανακοίνωση της Forthnet Media A.E. στο Χρηματιστήριο ότι «οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης». Το χρέος της Forthnet αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες είναι η καταβολή ποσού 45 εκατ. ευρώ.

★ «Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Αρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova» σημειώνουν οι βουλευτές.

★ Και συνεχίζουν: «Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας και ενδεχόμενα παράπονα από τις ΠΑΕ».

★ Πάει να γίνει και στο ποδόσφαιρο αυτό που ζούμε εμείς στον Τύπο με το «Αργος» εδώ και χρόνια, κάποιος να διαθέτει εφημερίδες και ταυτόχρονα να διαθέτει το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου.

★ Το θέτουν το συγκεκριμένο ζήτημα και οι βουλευτές: «Η εταιρεία Alter Ego μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Αργους ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη φυσικά σύνθεσή της, πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ “οριστική δικαιούχος” για την έκτη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου».

★ Και ρωτούν τους υπουργούς κάποια βασικά πράγματα που αφορούν τη Nova ειδικά, αλλά στην ουσία αφορούν το σύνολο των ΜΜΕ στη χώρα μας:

«Αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο προκύπτει όταν ένας συμμετέχων σε μια αγορά ελέγχει πλήρως τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του; Θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

»Δημιουργούνται κατά την άποψή τους συνθήκες ολιγοπωλίων ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την ενδεχόμενη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης;».

★ Ελπίζουμε η απάντηση των υπουργών να μην είναι σαν αυτή των ΝΕΩΝ του Σαββάτου, με ένα ανυπόγραφο ρεπορτάζ, που μιλούσε για «Θεσμικά παιχνίδια και με τα τηλεοπτικά» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε να τους δίνει γραμμή; Πολύ πιθανόν. Θα το διαπιστώσουμε στη Βουλή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: