23.10.19

Στο τραπέζι η πώληση του 11% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ...

Ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθεί το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει η νέα διοίκηση της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι με...
βάση την απόφαση του ΣτΕ, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή. 

Σήμερα, το Υπερταμείο ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας ενώ ποσοστά της εισηγμένης διαθέτουν και άλλοι μέτοχοι μειοψηφίας.

Χθες σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης και ο Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος, ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ώστε να υπογράψει την νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο. 

Για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος του αδιύλιστου νερού που επεξεργάζεται η εταιρεία και διαθέτει μέσω του δικτύου της στην Αττική (σχετική απαίτηση άνω των 250 εκατ. ευρώ έχει εγείρει η ΕΥΔΑΠ Παγίων από το καλοκαίρι), αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τα νοικοκυριά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δήλωσε χθες ότι βαίνουν μειούμενα, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα που ανέρχονται στο ύψος των 162  εκατ. ευρώ.

900 χιλιόμετρα νέου δικτύου

Μεγάλες καθυστερήσεις εμφανίζουν τα έργα αποχέτευσης. Ο κ. Τόσιος μίλησε για  κατασκευή νέων δικτύων, τα οποία θα αγγίξουν τα 900 χιλιόμετρα τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ανατολική Αττική, από το Μαραθώνα μέχρι το Δήμο Σαρωνικού, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο. Επιπλέον, απαιτείται η αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου που χρονολογείται από 50ετίας. Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νέα δίκτυα θα εξυπηρετήσουν περισσότερο από 250.000 κατοίκους σε μια περιοχή που σήμερα δεν έχει αποχέτευση. Το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθούν τρία νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, με τα οποία θα μπορέσει να συνδεθεί και το αποχετευτικό σύστημα της Βόρειας Ανατολικής Αττικής με την υπόλοιπη Αττική.

Τα έργα των Γλυκών Νερών και της Παιανίας έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο μέχρι το 2021 να έχουν ολοκληρωθεί. Ακολουθεί η ανάπτυξη περίπου 180 χιλιομέτρων στο Δήμο Παλλήνης που είναι σε φάση ανάδειξης αναδόχου αλλά με εμπλοκές λόγω προσφυγών μεταξύ των διαγωνιζομένων.

Αντίστοιχα, τα έργα στη Ραφήνα και στον Δήμο Μαραθώνα είναι στο στάδιο των τευχών δημοπράτησης και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ή αρχές του επόμενου, οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων που θα κατασκευάσει η Lamda Devolepment στο Ελληνικό. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχίνης η Επιχείρηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για να αξιοποιηθεί το αρδευτικό νερό από το ΚΕΛ και σε άλλες περιοχές εκτός του Ελληνικού.

Τρεις στο διαγωνισμό για την Ψυτάλλεια

Σε ότι αφορά το συμβόλαιο για την συντήρηση και τη λειτουργία της Ψυτάλλεια, χθες τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ, εξέφρασαν την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ενδιαφερόμενοι. Όπως αποκάλυψαν, η υφιστάμενη σύμβαση λήγει το Μάρτιο του 2020 και αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των τριών κοινοπραξιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τις ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ ΑΕ – ΕΡΓΟΤΕΜ, την ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΡΝΑ – SUEZ International και την Χριστόφορος  Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος.

Το ύψος του έργου είναι 280 εκατ. ευρώ με διάρκεια ζωής τα τέσσερα χρόνια...

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: