23.10.19

Καταψηφίζει για την ψήφο των αποδήμων το ΜέΡΑ 25...


Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να παραδοθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με το ΜέΡΑ 25 να...
επαναλαμβάνει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής «τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των αποδήμων».

Η καταρχήν συμφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής δεν βρίσκει σύμφωνο το ΜέΡΑ 25 που σημειώνει ότι «ο λευκός καπνός που επικαλούνται τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ μετά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής προσκρούει επάνω στις "κόκκινες γραμμές" του ΜέΡΑ25».

Το κόμμα αναφέρει ότι «δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» και επαναφέρει την πρότασή του που «λύνει το πρόβλημα χωρίς να καταπατά τα εκλογικά δικαιώματα κανενός πολίτη (εσωτερικού ή εξωτερικού)».

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων «για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» ωστόσο, όλα θα κριθούν μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν τη θέση τους όταν δουν και τις τελικές διατυπώσεις.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν χθες:

Η ψήφος θα είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων που ψηφίζουν εντός της χώρας. Θα μετρά στο γενικό αποτέλεσμα των εκλογών (300 βουλευτές)

Οι απόδημοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που από τους 12 βουλευτές αυξάνονται σε 15 (πρόκειται για το ανώτερο επιτρεπτό Συνταγματικό όριο).

Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα (όχι επιστολική ψήφος) σε πρεσβείες, προξενεία, κλπ.

Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να τεκμηριώνει διετή παρουσία στην Ελλάδα με δημόσια έγγραφα όπως ένσημα, στρατιωτική θητεία, σπουδές (ακόμα και σχολείο), κλπ.

Πλέον, τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης μετά την κατάθεση του προσχεδίου θα ενημερωθούν, θα την αξιολογήσουν και παράλληλα θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για τη ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: