11.10.19

Κόντρες για τα «κόκκινα» δάνεια...

Ο υφυπουργός Γ. Ζαββός ερωτηθείς για την… τύχη της πρότασης της ΤτΕ, η οποία προβλέπει τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, απάντησε –εμμέσως– ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό να...
εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και πληροί τα εξής βασικά κριτήρια: δεν έχει δημοσιονομική και εποπτική επίπτωση, δεν υποκρύπτει κρατική ενίσχυση, δεν ενεργοποιεί το bail in και είναι ελκυστική για τους επενδυτές.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού για να «τρέξει» η πρόταση της ΤτΕ.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, από τη μεριά του, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά χαρακτήρισε τον «Ηρακλή» σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο όμως δεν… αρκεί «και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Αρτεμις Σπηλιώτη, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: