10.10.19

Συνεχίζει το σφυροκόπημα η Τουρκία...

Εικόνες χάους στη Συρία: Η Τουρκία χτυπά από ξηρά και αέρα - Στους 22 οι νεκροί – Διεθνής κατακραυγήΣυνεχίζεται για δεύτερη μέρα η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας εντός συριακού εδάφους και μέχρι στιγμής υπάρχουν – επιβεβαιωμένα 15 νεκροί – ενώ κουρδικές πηγές αναφέρουν πως ο απολογισμός είναι μεγαλύτερος (22 νεκροί). Την ίδια ώρα φαίνεται πως...
υπάρχουν τουλάχιστον 33 τραυματίες από της ΣΔΔ.

Ο τουρκικός στρατός άρχισε την Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων.

Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι βοηθητικοί τους σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.

Διεθνής κατακραυγή

Η τουρκική επίθεση, η οποία προκαλεί διεθνή κατακραυγή, θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε επειγόντως για να συζητήσει την κατάσταση.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε ισχυρές εκρήξεις και αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Όπως μετέδωσε βαρύ πυροβολικό έπληττε ασταμάτητα την πόλη χθες, εξωθώντας δεκάδες αμάχους να φύγουν με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, ακόμα και με τα πόδια, φορτωμένοι με βαλίτσες, σάκους και τσάντες.

Εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών, μαχητές των ΣΔΔ ήταν ανεπτυγμένοι μέσα στην πόλη, μετέδωσε ο ίδιος.

Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούν οι ΜΠΛ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω», να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ και είναι σήμερα κρατούμενοι των κουρδικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων». Η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση να «μην επαναληφθεί» αυτό...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: