31.10.19

Κατά του νομοσχεδίου για το άσυλο ΜΚΟ...



Δεκαπέντε MKΟ ζητούν από τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο που συζητείται στη Βουλή, και καλούν την...
ελληνική κυβέρνηση «σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς».

Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις μιλούν για «σημαντική οπισθοδρόμηση» ως προς τις διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, καθώς αντικαθιστούν προηγούμενες διατάξεις «οι οποίες εξασφάλιζαν διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, με κατώτερα πρότυπα, που δε λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα στο πεδίο και μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», εξηγούν.

Επίσης, οι οργανώσεις αναφέρουν την «εισαγωγή ασφυκτικών προθεσμιών, τη μη ουσιαστική πρόσβαση στην διαδικασία προσφυγής και την αδικαιολόγητη διεύρυνση της κράτησης». Υπάρχει κίνδυνος, συνεχίζουν, το εν λόγω νομοσχέδιο να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υποδοχής και ασύλου, δεδομένου ότι η ήδη υποστελεχωμένη διοίκηση καλείται να αναλάβει σημαντικές, επιπλέον, διαδικαστικές υποχρεώσεις σε ένα πλαίσιο σοβαρών κρατικών ελλείψεων.

Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτιμούν οι οργανώσεις, θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ενώ δε διασφαλίζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αλλά ούτε και την βελτίωσή τους.

Καταλήγουν, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος -με μόλις 5 ημέρες προθεσμία- «δεν επέτρεψε την επαρκή μελέτη και υποβολή σχολίων, ενώ η κατάθεσή του στη Βουλή, αμέσως μετά το τέλος της προθεσμίας, ανέδειξε μια βιαστική επεξεργασία όσων σχολίων έγιναν, με πολλά να απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση».

Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση είναι: ActionAid Hellas, Arbeiter Samariter Bund (ASB), Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα - Κέντρο Γυναικείων Μελετών, Defence for Children International, Έλιξ, Eλληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Generation 2.0 RED, HIAS Greece, International Rescue Committee Hellas, Praksis, Solidarity Now.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: