14.10.19

Ηταν όλοι εκεί και ήταν ΚΕΘΕΑ...

Άντα Ψαρρά

Είναι ΚΕΘΕΑ και ήταν όλοι εκεί! Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των περίπου 800 μελών (με δικαίωμα ψήφου) του εμβληματικού φορέα θεραπείας και απεξάρτησης που συμπληρώνει πλέον πάνω από τριάντα χρόνια λειτουργίας.

Αυτή τη φορά η απαρτία και η συμμετοχή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις...
δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η αυταρχική και ακραία απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει νύχτα το αυτοδιοίκητο του φορέα, επιχειρώντας να ξηλώσει συθέμελα το θεραπευτικό του πρόγραμμα.

Ο πολύχρωμος κόσμος του ΚΕΘΕΑ συγκεντρώθηκε στον παλιό κινηματογράφο STUDIO, όπου και διατράνωσε την απόφασή του να μην επιτρέψει τη μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε ακόμα έναν κυβερνητικό φορέα διορισμένων που απλώς θα διαχειρίζεται τους εξαρτημένους σύμφωνα με ένα ανύπαρκτο όραμα με εμφανείς πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Ηταν παρόντα τα μέλη της απεξάρτησης, οι σύλλογοι γονέων, ο σύλλογος των εργαζομένων, το εκλεγμένο Δ.Σ. του φορέα, πολλά επίτιμα πρώην μέλη των διοικήσεων, εθελοντές, μέλη κοινοτήτων, φίλοι και υποστηρικτές του ΚΕΘΕΑ.

Αφού καταγράφηκε η πλήρης απαρτία, το απερχόμενο Δ.Σ. παρουσίασε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο κομμάτι των τοποθετήσεων αφορούσε τους τρόπους αντίδρασης στο πραξικόπημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι τοποθετήσεις τόσο του Δ.Σ. όσο και των μελών της Γ.Σ. κινήθηκαν ουσιαστικά γύρω από έναν και μόνο άξονα: Τι μπορεί να γίνει σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση αποδοχής της διάλυσης της οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. 

Ολοι δήλωσαν αποφασισμένοι να ανατρέψουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κυριολεκτικά στην πράξη! Οι διορισμένες διοικήσεις δεν έχουν θέση στο ΚΕΘΕΑ της συλλογικότητας και του εθελοντισμού και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μέλη του Δ.Σ. αισθάνθηκαν την ανάγκη να δηλώσουν εξ αρχής ότι δεν θα δεχτούν ποτέ να γίνουν διορισμένοι.

Ποιος άραγε θα δεχόταν να γίνει το πιόνι ενός οργανισμού-μπλόφα; Το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ εκλέγεται μόνο από τη γενική του συνέλευση.

Ομόφωνες αποφάσεις

Ολες οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα και ήταν συγκινητική η εικόνα των εκατοντάδων σηκωμένων χεριών που έκαναν αρχικά αποδεκτή την πρόταση του Δ.Σ. να ανατεθεί η προσφυγή στο ΣτΕ και όλη η δικαστική διαδικασία στον καθηγητή συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο και στη δικηγόρο Ελεούσα Κιουσοπούλου. Ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε μάλιστα ότι θα προβεί σε όλες αυτές τις διαδικασίες χωρίς αμοιβή.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε ομόφωνα μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, η συνέχιση της θητείας του νόμιμα εκλεγμένου Δ.Σ. για όλο το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.

Θυμίζουμε εδώ ότι η συμμετοχή στο Δ.Σ. είναι πάντα άμισθη και εθελοντική, πράγμα που αποτυπώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ έχει ουσιαστικό περιεχόμενο μακριά από διορισμένους έμμισθους εγκάθετους της οποιασδήποτε εξουσίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, ομόφωνα να υιοθετηθεί η πρόταση των εκπροσώπων των εργαζομένων, που ασφαλώς θα είναι ο επόμενος στόχος της όποιας διορισμένης διοίκησης, η οποία αγκαλιάστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους για τη δημιουργία μιας επιτροπής από εκπροσώπους εργαζομένων, επίτιμων μελών, μελών των συλλόγων γονέων και μελών της απεξάρτησης.

Η επιτροπή συγκροτείται με αντικείμενο την υποστήριξη του έργου και των αρχών του ΚΕΘΕΑ, θα ενεργεί εξ ονόματος της γενικής συνέλευσης και μέσα από αυτήν θα εκφράζονται όλα τα μέρη που απαρτίζουν τη συνέλευση.

«Ορθιοι στους δρόμους»

Στο μεταξύ, μέλη και κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ετοιμάζουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, ενώ ήδη προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Παράλληλα, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

Οπως είπε στην παρέμβασή του ο πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, έγιναν στο παρελθόν πολλές κυβερνητικές προσπάθειες άλωσης του ΚΕΘΕΑ και αλλαγής της φυσιογνωμίας του, όμως μέχρι σήμερα όλες οι μάχες που δόθηκαν ήταν νικηφόρες.

Κι όπως συμπλήρωσε ένα μέλος της απεξάρτησης, «όσο κι αν έχουν συμφέρον να μας κρατήσουν εξαρτημένους και παραιτημένους, εμείς θα αντισταθούμε όρθιοι στους δρόμους και στις κοινότητες διεκδικώντας δικαίωμα στη ζωή και στο όραμα».

Στο κρεβάτι του Προκρούστη του κατεστημένου

Στα όσα συμβαίνουν στον χώρο της απεξάρτησης παρεμβαίνει το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών με ανακοίνωση, στην οποία στηλιτεύουν την εκμετάλλευση των χρηστών και τις θεωρίες περί «καθαρών και βρόμικων» ανθρώπων, εκθέτουν τα προβλήματα της κοινότητάς τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν (ολόκληρη η ανακοίνωση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.»):

«Είμαστε εξυπηρετούμενοι διαφόρων φορέων τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλά, έχοντας αποκομίσει πικρές εμπειρίες από την εξάρτηση, τα προγράμματα, τις συνέπειες της καταστολής και της τιμωρητικής πολιτικής, τους θανάτους των φίλων και δικών μας ανθρώπων, δηλαδή είμαστε γνώστες των συνεπειών της ώς τώρα πολιτικής για τα ναρκωτικά στον τόπο μας και αλλού. [...]

»Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν γνώμη για το θέμα σημαντικό είναι να πληροφορηθούν ότι υπάρχει σωρεία σχεδίων δράσης, οδηγιών, συμφωνιών και διακηρύξεων που υπογράφουμε αλλά συστηματικά δεν τηρούμε όπως πρέπει. Κι αυτό όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω διάφορων συμφερόντων και αγκυλώσεων και οπισθοδρομικών αντιλήψεων.

»Η πολιτική μας εξαντλείται σε θεωρίες για καθαρότητα και βρομιά (των μυαλών τους περισσότερο) κλείνοντας την πόρτα σε όσους από εμάς δεν θέλουμε να πάμε στα συγκεκριμένα προγράμματα, σε όσους περάσαμε και μας έδιωξαν, σε όσους δεν τα καταφέραμε ή δεν θέλουμε να απεξαρτηθούμε για διάφορους λόγους (π.χ. ένας άστεγος πολύ δύσκολα θα πάει σε “στεγνό πρόγραμμα” αφού οι προτεραιότητές του είναι διαφορετικές). Αν λοιπόν βλέπετε όλο και περισσότερους στους δρόμους να κάνουν δημόσια χρήση, βλέπετε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που δεν χωρούν στο κρεβάτι του Προκρούστη του κατεστημένου(...)»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: