21.10.19

Σκευωρία ή σκάνδαλο ολκής;...

Κανένα εγχώριο τηλεοπτικό κανάλι, εδώ και καιρό, δεν σκέφτηκε ή δεν θέλησε να πραγματοποιήσει ουσιαστική έρευνα για την υπόθεση Novartis. Το κενό καλύφθηκε από το ιταλόφωνο κρατικό κανάλι της...
ελβετικής τηλεόρασης, το οποίο, λόγω του ότι η Novartis έχει έδρα στην Ελβετία, προχώρησε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τον ευρηματικό τίτλο «Η στρατηγική».

Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, δύο Ελβετοί δημοσιογράφοι προχώρησαν σε μια διεξοδική έρευνα, ταξίδεψαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα της έρευνάς τους αποτυπώθηκε σε 78 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου.

Θα περίμενε κανείς πως, σε μια περίοδο που η έρευνα για την υπόθεση Novartis βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, θα υπήρχε ένα υποτυπώδες, έστω, ενδιαφέρον από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να δουν το ντοκιμαντέρ και να γράψουν κάτι γι’ αυτό. Δυστυχώς, ελάχιστοι το έκαναν και δημοσίευσαν αυτά που διαπίστωσαν.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένης της ακομμάτιστης και αντικειμενικής ΕΡΤ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη- δεν έκαναν ούτε μία αναφορά, κρίνοντας προφανώς τη δουλειά των Ελβετών συναδέλφων ως ανάξια λόγου και σχολιασμού. 'Η μήπως τελικά το ντοκιμαντέρ ήταν τόσο πετυχημένο που δεν τόλμησαν, μόνο και μόνο επειδή χαλούσε το αφήγημα της Ν.Δ.;

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα που έγινε από το κανάλι RSI επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε ένα σκάνδαλο ολκής. Ταυτόχρονα, κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί «σκευωρίας», το οποίο τόσο πιστά αναπαράγει το τελευταίο διάστημα το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επιχειρούν να εστιάζουν μόνο στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η «ατάκα» του πρώην υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, με την οποία παραδέχεται ότι «εταιρείες, όπως η Novartis, δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους», αποτελεί την καλύτερη απόδειξη αν τελικά πρόκειται για σκάνδαλο ή σκευωρία.

Με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενοι μήνες, όχι μόνο για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ. Τότε που θα ολοκληρωθεί η έρευνα του FBI και θα διαπιστώσουμε όλοι αν τελικά πρόκειται για σκάνδαλο ή σκευωρία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: