14.10.19

Μητσοτάκης-ΚΙΝΑΛ για «απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ»...


O πρώτος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος σε βάρος της αριστεράς, η παράλληλη τακτική επιδίωξη είναι η εμφάνιση ενός «απομονωμένου ΣΥΡΙΖΑ», και η ψήφος των...
ομογενών δεν αποτελεί παρά το πρώτο χαρτί στο πολιτικό παζάρι που στήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά από μείζονα θεσμικά θέματα, ανάμεσά τους και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με αυτήν την ανάγνωση, η Κουμουνδούρου κάνει τον σχεδιασμό των επόμενων αντιπολιτευτικών της βημάτων – έναν σχεδιασμό που, όπως ήδη έγινε εμφανές από τα μηνύματα του Σαββατοκύριακου θα περιλαμβάνει και ανέβασμα των τόνων όχι μόνον απέναντι στο Μαξίμου αλλά και απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.

Ως προς την ανάδειξη των πραγματικών στοχεύσεων της κυβέρνησης ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, και συνταγματολόγου, Γιώργου Κατρούγκαλου την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έστελνε προς τα κόμματα την επιστολή για την συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων και ξεκαθάριζε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή που θέτει η κυβέρνηση είναι η προσμέτρηση της ψήφου αυτής στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Κόκκινο» είπε ότι το σχέδιο της ΝΔ βασίζεται «σε fake news που ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν, ότι μόνο 300.000-350.000 θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο. Ο αριθμός αυτός είναι εξωπραγματικός».

«Κανείς δεν έχει ακριβή στοιχεία», τόνισε, «για το πόσοι είναι οι Έλληνες εκτός Ελλάδας, αλλά πάνω από 350.000 πρέπει να είναι μόνο αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης … Η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε επικαλεστεί υπερδεκαπλάσιο αριθμό … ότι αυτοί που υπολογίζεται ότι έχουν ελληνικό διαβατήριο, άρα μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, και είναι της τάξης των 3.500.000».

Με αυτό το δεδομένο, μίλησε για καταφανή αλλοίωση στην εκπροσώπηση της βούλησης των πολιτών στην Βουλή – μια αλλοίωση που, όπως είπε, «θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν όπως επιδιώκουν ανατραπεί η απλή αναλογική και επανέλθει το «μπόνους» βουλευτών στο πρώτο κόμμα, «ένα σύστημα που μπορεί να δίνει 50 έδρες παραπάνω για μία παραπάνω ψήφο από τον δεύτερο … Μπορεί έτσι άλλο κόμμα να ψηφίσουν ως πρώτο οι κάτοικοι της Ελλάδας και άλλο να καταλήξει πρώτο».



Κινούμενος σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εντείνει την πίεση και προς το ΚΙΝΑΛ που ήδη έχει δηλώσει πρόθυμο να υπηρετήσει, και δη άνευ όρων, το σχέδιο Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η σύμπραξη αυτή υπαγορεύεται από δύο επιδιώξεις: Η πρώτη είναι η δεδηλωμένη και.. διακαής επιθυμία της Φώφης Γεννηματά να εκλέξει, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που δεν θα είναι σίγουρα ο Προκόπης Παυλόπουλος και θα προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Η δεύτερη είναι η προσδοκία πως η ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στο αποτέλεσμα της επικράτειας θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα διασώσει εκλογικά και πολιτικά το ΚΙΝΑΛ στο όνομα των... παλαιών δεσμών του ΠΑΣΟΚ με την ομογένεια και τα λόμπι των αποδήμων.

Η βασική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η τακτική αυτή, και η δημιουργία ενός νέου – κυβερνητικού πλέον – «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», προοπτικά θα γίνει μπούμερανγκ για το ίδιο το ΚΙΝΑΛ καθώς θα επιβεβαιώσει την πλήρη αποκοπή του από τον προοδευτικό χώρο και την απόλυτη ταύτισή του με την ΝΔ. Εξ ου και η επιλογή της Κουμουνδούρου να αναδεικνύει σταθερά και έντονα αυτή την ταύτιση, θέτοντας παράλληλα και το ερώτημα ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα – πολιτικά και μη – υπηρετεί η μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου.

Σ’ αυτό το ερώτημα το πρόβλημα αγγίζει βαθειά και την ΝΔ καθώς η πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει την απόφαση να μην προτείνει ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου αλλά δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του γιατί δεν θέλει να αφήσει μακρύ χρόνο εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντιδράσεων από τους καραμανλικούς βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: