18.10.19

Πρόεδροι μόνοι ψάχνουν…

Η Αννα Διαμαντοπούλου επανεμφανίζεται στην – δημόσια – τηλεόραση για να δηλώσει πως «δεν την αφορά η συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας», αλλά ταυτόχρονα πλέκει και το πολιτικό εγκώμιο του...

Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρία Δαμανάκη επιστρέφει στην δημόσια σκηνή μέσω του βήματος του συνεδρίου του Economist και, ως παγκόσμιας γενικής διευθύντριας για τις Θάλασσες και Ωκεανούς του περιβαλλοντικού οργανισμού The Nature, δίνει ευδιάκριτο πολιτικό παρόν με αιχμή ένα ζήτημα που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή – το περιβάλλον.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρ’ ότι απών πλέον από την Βουλή, δίνει το δικό του παρών στην πλέον θερμή πολιτική συζήτηση των ημερών, εκείνη που αφορά τον εκλογικό νόμο: Μέσω του Κύκλου Ιδεών διοργανώνει εκδήλωση και μιλά για την ψήφο των αποδήμων: «Εκλογικό Σύστημα και Ψήφος των Αποδήμων - Νομοθετικές και Αναθεωρητικές δυνατότητες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης όπου, σημειωτέον, ομιλητής είναι επίσης και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Παραπλεύρως όλων αυτών επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης χαρακτηρίζει «αστειότητες τα όσα ακούγονται περί υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά» για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Προφανώς και πρόκειται για αστειότητες απ’ όπου κι εάν προήλθε η συγκεκριμένη σεναριολογία, η… εντατική και αυξανόμενη κινητικότητα ωστόσο όλων των προαναφερθέντων παραπέμπει – κατά τους «καχύποπτους», τουλάχιστον, πολιτικούς παρατηρητές - σε πασαρέλα υποψηφίων για το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού και την διαδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου. Και συνδέεται ευθέως, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, με το παιχνίδι τακτικής που επίτηδες κρατά ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την τελική επιλογή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σ’ αυτό το παιχνίδι, ανεξαρτήτως… πασαρέλας, ονοματολογίας και προσωπικών φιλοδοξιών, από την κυβερνητικά πλευρά εκπέμπονται μόνον δύο βεβαιότητες: Η πρώτη είναι πως, όντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη καταλήξει στο ποιος θα είναι ο υποψήφιος της πλειοψηφίας και δεν θα το πράξει πριν ξεκαθαρίσουν τα υπόλοιπα ανοιχτά μεγάλα θεσμικά ζητήματα. Δηλαδή, η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού. Η τελική έκβαση και των τριών αυτών ζητημάτων θα διαμορφώσει και το νέο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να χαράξει την στρατηγική της η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται δε να καθορίσει ακόμη και τον χρόνο στον οποίον θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Η δεύτερη βεβαιότητα, όπως τουλάχιστον επιμένουν οι ίδιες πηγές από την ΝΔ, είναι πως, ανεξαρτήτως του ό,τι κατά καιρούς ακούγεται, ο Κώστας Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται – σ’ αυτήν την φάση τουλάχιστον – για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για τον Αντώνη Σαμαρά ουδείς… βάζει το χέρι του στην φωτιά, αλλά και ουδείς διαψεύδει πως ούτε να ακούει, ούτε να βλέπει θέλει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Με αυτά τα δεδομένα, το παιχνίδι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ορίζεται μέχρι στιγμής ως εξής: Εάν το ΚΙΝΑΛ «βάλει πλάτη» σε ψήφο ομογενών και κατάργηση της απλής αναλογικής, είναι ισχυρές οι πιθανότητες να πάει σε προεδρική υποψηφιότητα προερχόμενη από τον ευρύτερο χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς προς χάριν της παγίωσης και ισχυροποίησης του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται… βασιλικότερο του βασιλέως σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του κυβερνητικού σχεδίου για την ψήφο των ομογενών, αλλά διαμηνύει πως δεν συναινεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εάν το μπόνους στο πρώτο κόμμα βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστά της τάξης του 35%. Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, λένε πως τίποτα ακομη δεν έχει τελειώσει και όλα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν προκύψει τελικά ο οριστικός «γάμος» με το ΚΙΝΑΛ, τότε ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες – ήτοι, εάν η σύγκρουση με τους «καραμανλικούς» θα έχει μεγαλύτερο κόστος από εκείνην με τους «σαμαρικούς» και το αντίστροφο. Από εκεί θα κριθεί εάν θα καεί τελεσίδικα η – χαμηλών ήδη πιθανοτήτων – ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, κι εάν ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε μια προεδρική υποψηφιότητα της απολύτως προσωπικής πολιτικής του επιλογής επιδιώκοντας ανοιχτά πλέον την «απεξάρτησή» του και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: