30.10.19

«Τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση στη Βουλή»...


Η επιστολή του κ. Τσίπρα έχει νομικά και πολιτικά επιχειρήματα... 

«Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, δεν μπορεί να λυθεί με τραμπουκισμούς και φωνές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας μετά την απόφαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να...
εξαιρεθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η επιστολή του κ. Τσίπρα έχει νομικά επιχειρήματα και έχει και πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή. Πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά. Όχι με ακτιβισμό», είπε ο πρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Ο κ. Τασούλας, όταν ρωτήθηκε αν εκλαμβάνει ως «απειλή» την δήλωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα πάρουν μέρος στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν την εκλαμβάνει ως απειλή, αλλά ως μια εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν μπορεί η Βουλή να επιτρέψει να συμβεί» και η Βουλή θα απαντήσει σε τέτοια φαινόμενα «μόνο με τη νομιμότητα και τον Κανονισμό».

Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση, μέχρι την προσεχή Τρίτη, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Η αναφορά αυτή του προέδρου της Βουλής ήρθε λίγη ώρα μετά δήλωση της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δει μια ενδιάμεση λύση γιατί «δεν θέλει να γίνει λίμπα η επιτροπή».

Στην κατεύθυνση λοιπόν εκτόνωσης της κατάστασης και απεμπλοκής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να αποστείλει σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επιστολή με την οποία θα τον καλεί να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο. Πρώτα θα απαντήσει στα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που θέτει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του και μετά -αν χρειαστεί- θα προχωρήσει στη δεύτερη επιστολή, με την οποία θα του ζητά τα ονόματα των αντικαταστατών των δύο βουλευτών. Ο Κώστας Τασούλας, αν και ήταν κατηγορηματικός ότι «τραμπουκισμοί, απειλές και ακτιβισμοί δεν έχουν θέση μέσα στο Κοινοβούλιο» και ότι «όλα λύνονται με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας», έδειξε διατεθειμένος να αναζητήσει διέξοδο έως την Τρίτη, αφού, όπως είπε, «πιο συναρπαστική είναι η δύναμη της πειθούς». Πόσο αισιόδοξος είναι ο Κώστας Τασούλας ότι μπορεί ως την Τρίτη να πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης; «Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι λυγίζουν κουτάλια με τα...μάτια», ανέφερε λίγο προτού κατευθυνθεί στο γραφείο του.

Δεν υπάρχει λύση με τραμπουκισμούς

«Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτο δίκιο ή απόλυτο άδικο, αυτό δεν θα λυθεί με τον τρόπο που πάει να λυθεί. Θα το λύσουμε το θέμα, το νομικό και πολιτικό, αλλά δεν θα το λύσουμε ούτε με τραμπουκισμούς, ούτε με ύβρεις, ούτε μεθόδους που είπαμε κάποιοι, με ανακούφιση, ότι σε αυτή τη Βουλή δε θα μας συμβούν», ανέφερε εκ προοιμίου ο πρόεδρος της Βουλής που δέχθηκε το μεσημέρι «βροχή» ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Βουλής έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, με μια γλαφυρή προσέγγιση. «Όταν κάποιος κάνει ένσταση αντισυνταγματικότητας και τη χάσει, με πλειοψηφία, δεν σημαίνει ότι μετά πρέπει να κάτσει ξαπλωμένος μέσα στην αίθουσα και να μην φεύγει έως ότου οι άλλοι που ψήφισαν αντίθετα, να αλλάξουν γνώμη. Δεν λύνονται έτσι αυτά τα θέματα. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει δίκιο η ΝΔ. Όμως, όποιος και αν έχει δίκιο στο πολιτικό θέμα, δεν λύνεται με τον τρόπο που φαίνεται ότι πάνε να το λύσουν οι συνάδελφοι οι οποίοι εκλήθησαν να εξαιρεθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτά τα θέματα λύνονται με πλειοψηφία, με συναίνεση. Δεν λύνονται με απειλές, με ύβρεις και με ακτιβισμούς».

Η ενδιάμεση λύση Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Βουλής θα εξέταζε μια ενδιάμεση λύση (σσ είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα η κ. Γεροβασίλη το ενδεχόμενο να αποδεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ μια ενδιάμεση λύση), ο Κώστας Τασούλας είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση, όχι όμως με τη νοοτροπία του καυγά αλλά με τη «δική του» νοοτροπία. «Θα το δούμε. Όμως με βάση τη νοοτροπία ότι έχουμε δίκιο μόνο εμείς και οι άλλοι ποτέ, δεν δίνονται λύσεις», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας και πρόσθεσε ότι «η υπόθεση μπορεί να λυθεί, με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με τσαμπουκάδες και φωνές».

Είπε ακόμη, ότι «υπάρχει ενδιάμεση λύση, απλώς αυτές οι λύσεις μπορεί να προκύψουν μέχρι την Τρίτη»(σσ είναι η ημέρα επόμενης συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής). Όταν δημοσιογράφος ρώτησε, όμως, αν θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα βήμα πίσω, από την επιτροπή, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει πάντως βήμα πίσω στο θέμα του τραμπουκισμού. Η μέση λύση είναι να επικρατήσει η λογική».

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί παρέμβαση της φρουράς για την απεμπλοκή από την ένταση που διαφαίνεται στην προσεχή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Αυτή η συζήτηση είναι περιττή για μένα. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση των κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής και εάν αυτή τη δήλωση την εκλαμβάνει ως απειλή, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Εκλαμβάνεται ως παρακμιακό φαινόμενο. Καμία απειλή. Είναι παρακμή. Εγώ το εκλαμβάνω ως εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Σε ερώτηση αν εντός της ημέρας θα αποστείλει το αίτημα αντικατάστασης των δύο βουλευτών στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Πρώτα θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα. Τα άλλα μετά... πρώτα θα κάνω την απαντητική επιστολή στον κ. Τσίπρα και μετά θα κάνω την άλλη επιστολή, αν την κάνω, γιατί μπορεί να συμφωνήσει...».

Σε ερώτηση πως τοποθετεί την επιτροπή αναφορικά με την δεύτερη υπόστασή της, δηλαδή τη δικαστική, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας». Στην ερώτηση πως γίνεται ο ένας εισαγγελέας να έχει περισσότερη δύναμη από τον άλλον ώστε να τον εξαιρεί, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας που είναι όλοι ισοδύναμοι».

Αναφορικά με τη διαδικασία ορισμού των μελών της ειδικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «η Ολομέλεια δεν καθόρισε τη σύνθεση της επιτροπής, καθόρισε τη συγκρότηση. Τη σύνθεση την καθόρισε ο πρόεδρος της Βουλής» (σσ στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι με την απόφαση της ολομέλειας ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της ειδικής επιτροπής). «Μου λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, με απόφαση του προέδρου, αλλά απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας. Αυτό είναι λάθος. Η Ολομέλεια αποφάσισε την ύπαρξη, τη συγκρότηση της επιτροπής. Η σύνθεση ορίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής με βάση τις προτάσεις που έστειλαν τα κόμματα», είπε.

Πηγή:lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: