23.10.19

Συλλαλητήρια την Πέμπτη κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου...


Για την Πέμπτη (24/10) έχουν προγραμματιστεί  κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων εργαζομένων, με αφορμή την ψήφιση του...
«αναπτυξιακού νομοσχεδίου». 

Yπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης 24/10 αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, απορρυθμίζει επί της ουσίας κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, την ώρα που θα ολοκληρώνεται την Πέμπτη η συζήτηση, θα πραγματοποιηθούν συλαλλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο μίνι για «εργασιακό μνημόνιο». 


Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση – πρόσκληση στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις έξι το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και τις διεκδικήσεις τους για «δωρεάν δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, καθώς και για την άμεση απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που εκχωρεί τα πάντα σε ιδιώτες».

Στο δικό του κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει, στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης, στην πλατεία Συντάγματος, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), εκφράζει την αντίθεσή του στις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι αγωνίζεται για να μην περάσουν:

- η εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων,
- η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας,
- η δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών,
- η κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),
- ο έλεγχος και η διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση,
- η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα,
- οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).

24ωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ και στις 11 το πρωί διοργανώνει συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά κυρίως της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες, για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων. Παράλληλα, ζητούν προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους.

Νέο συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει για αύριο και το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Μετά τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μετά από το μαχητικό συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη, κλιμακώνουμε με νέο Συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.30μμ.

Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: