22.10.19

Ποιος θα τραβήξει τον «τζόκερ» και ποιος τον «μουντζούρη»...

Δικαιωμένοι αισθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την απόφασή τους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πλησιάσουν τα υπόλοιπα κόμματα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, αφού εκτιμούν πως η πλειοψηφία έχει τελικά το πρόβλημα για να προχωρήσει. 

Η συνεννόηση μοιάζει να...
είναι δύσκολη και παρά τη χείρα φιλίας που έχει τείνει η ΝΔ στον Περισσό τα πνεύματα φέρεται να οξύνθηκαν αρκετές φορές στη σχεδόν τρίωρη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής. Είναι σαφές πως κανείς δεν είναι διατεθειμενος να υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και να πάρει τον «μουτζούρη» για τη μη επίτευξη συμφωνίας. Ειδικά η πλειοψηφία φαίνεται πως δεν επιθυμεί να συντάξει ένα κείμενο που θα απέχει πολύ από το αρχικό της πλάνο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει τέσσερις φορές άποψη, ενώ στελέχη που έχουν γνώση των διεργασιών που γίνονται επισημαίνουν πως δεν έχει ξαναγίνει ο υπουργός Εσωτερικών την Παρασκευή το απόγευμα να στέλνει συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα με αναφορά στα 30 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό και χθες να εμφανίζεται με διαφορετική θέση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη χθεσινή σύσκεψη φέρεται να σημείωσε πως «δεν μπορεί η συζήτηση να έχει χαρακτήρα κινούμενης άμμου και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα». Με βάση κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως «δεν νοείται να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ και τα τεχνικά προβλήματα που προβάλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Η σημερινή συνεδρίαση στις 19.00 θα είναι πολύ κρίσιμη προκειμένου όλα τα κόμματα να δουν αν μπορούν να βρουν κοινό σημείο σε ένα κρίσιμο ζητήμα: Στον ορισμό των 30 ετών παραμονής στο εξωτερικό που θα ισχύει για όλους, αλλά και στον τρόπο που θα αποδεικνύεται αυτό.

Η υπαναχώρηση από τα 30 χρόνια απουσίας αποδόθηκε από την αντιπολίτευση στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ομογένεια, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ είχε υποσχεθεί πολλα περισσότερα στους Έλληνες του εξωτερικού. Η αδυναμία του κράτους να καταγράψει πότε κάποιος φεύγει από τη χώρα αποτελεί έναν σκόπελο που πρέπει να ξεπεραστεί και τα κόμματα καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για την πιστοποίηση της απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό.

Το «κλειδί» των 200 ψήφων εξακολουθεί να το κρατά το ΚΚΕ που επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του, που τέθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα. Η επιστολική ψήφος, έστω και για τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που έβαλε η κυβέρνηση στο τραπέζι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ούτε για τον Περισσό, αλλά ούτε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ΄ ολά αυτά το συγκεκριμένο θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Η αριθμητική της Βουλής είναι πολύ συγκεκριμένη και αυτό το γνωρίζουν στην πλειοψηφία. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και Ελληνική Λύση συμπληρώνουν μαζί 190 ψήφους και ακόμα και το ΜέΡΑ25 (9 βουλευτές) να υποχωρήσει από τη δημιουργία περιφερειών και να συναινέσει απαιτείται η συμμετοχή του ΚΚΕ για να ξεπεραστεί το όριο της πλειοψηφίας των 2/3.

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να τονίζουν πως βασικός όρος είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος. 

«Εάν δεν γίνει αυτό - σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν, δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά».

Η βάση της πρότασης για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι να ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: