6.10.19

Καταιγιστικές εξελίξεις στο Κυπριακό...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας και της διαρκούς κλιμακούμενης έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για...

την κατάσταση όπως εξελίσσεται συνέπεια των τουρκικών ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Τη σοβαρότητα των εξελίξεων αποδεικνύει το ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πηγαίνει εκτάκτως στη Λευκωσία όπου θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου υπό το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 του μηνός.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται, δε, αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από την Αθήνα. «Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ' αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Σε επίπεδο ΟΗΕ, οι εξελίξεις κινούνται σε δύο άξονες που έχουν στόχο την καταγραφή ουσιαστικού αποτελέσματος στο Κυπριακό πριν από το τέλος του έτους.

Σε πρώτο επίπεδο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, στο Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, τον αμέσως επόμενο μήνα, συγκαλεί Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής μήνυμα προς τους δύο ηγέτες με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε και την πρόθεσή του για πραγματοποίηση Πενταμερούς Διάσκεψης, η οποία θα είναι σε φόρμουλα Κραν Μοντανά.

Δηλαδή σε αυτή θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εξασφάλισε τη θετική απάντησή τους για συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη και από τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι «υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου».

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό», καταλήγει.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έτυχε σχετικής ενημέρωσης από την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εάν η Πενταμερής θα έχει τη μορφή άτυπης και εάν θα πρόκειται περί ανοικτής ατζέντας. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να «κλειδώσει» τους όρους αναφοράς κατά τη διάρκεια της τριμερούς με τους δύο ηγέτες, τους οποίους όμως θα ανακοινώσει μετά την Πενταμερή, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ικανοποιώντας όλες τις πλευρές.

Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία.

Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Νοτιοαφρικανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, η οποία θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα του σώματος. Για τη δήλωση απαιτείται ομοφωνία.

Η εξέλιξη αυτή προωθείται την ώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μεθοδεύουν νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξήγγειλε ότι σε περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία δεν προσδιόρισε, θα ανεγερθούν «εργατικές κατοικίες». Οι «επενδύσεις», όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, θα γίνουν από Τούρκους επιχειρηματίες...

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: