31.10.19

Η παρέλαση είναι κατάλοιπο άλλων εποχών...

“Έχουμε να κάνουμε με ρεσιτάλ υποκρισίας και με κυνήγι μαγισσών, είναι σαφές αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατό με αφορμή το περιστατικό στο περιθώριο της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, να ξεσηκώνεται αυτό το κύμα πατριδοκάπηλης εκδίκησης”, είπε μεταξύ άλλων ο...
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8, σχετικά με τα κορίτσια που έκαναν το βηματισμό α λα «Μόντι Πάιθον» στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

“Τι λέει το κείμενο αυτών των κοριτσιών; Ότι ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασής τους. Τα κορίτσια μάλιστα, δεν την παρεμπόδισαν, δεν τη διέλυσαν. Μια περφόρμανς, στο άκρο της. 

Πολλές φορές οι παρελάσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Έχουν μετατραπεί σε διαδηλώσεις, σε αποδοκιμασία επισήμων, διότι είναι ένα δρώμενο η παρέλαση. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ακούω σχόλια για παράδειγμα για τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ του κ. Σιμόπουλου να αποκλειστούν οι Ρομά από τις παρελάσεις γιατί δεν έχουν συνεισφορά στην εθνική συνείδηση... 

Όπως επίσης δεν ακούω κανένα σχόλιο για το ότι μαθητές παρέλασαν με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά. Ή ότι παρέλασαν νέα παιδιά σε πόλη της Μακεδονίας, φωνάζοντας «Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς». Υπάρχει θέμα με την παρέλαση. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. Η κατάργηση των παρελάσεων, που εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα πάνω, με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς, ότι δεν προσφέρουν τίποτα στη διαμόρφωση του πατριωτισμού των παιδιών”.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα ανοικτών, αφύλακτων συνόρων όπως έλεγε και κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένα δύσκολο γεωπολιτικό πρόβλημα που η λύση του, δεν είναι λύση που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη ολόκληρη και δεν μπορεί να γίνει με τρόπο ο οποίος παραπέμπει σε μεθόδους άσχημες και τραγωδίες πολλές φορές... Χρειαζόμαστε μία πολιτική πολύ διαφορετική από αυτά που έλεγε αντιπολιτευόμενος ο κ. Μητσοτάκης. Όταν μίλησε στον ΟΗΕ, μίλησε το λέω σχηματικά με γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες. Όταν μιλούν στην Ελλάδα μιλούν με γραμμή Μητσοτάκη, Νέας Δημοκρατίας και ακροδεξιάς μερικές φορές”.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Φίλης σημείωσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να υπάρξει πλήρης έρευνα και διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis, αυτό είναι το κύριο σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο πανθομολογούμενο που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και είναι μία από τις αιτίες της κρίσης την οποία υποστήκαμε. Και το δεύτερο, οποιαδήποτε διερεύνηση να γίνει με τρόπο θεσμικό, είτε είναι η Δικαιοσύνη, είτε είναι η Βουλή... 

Βλέπω ότι υπάρχει μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην συζητάμε για το σκάνδαλο της Novartis, αλλά για τις ενέργειες του Παπαγγελόπουλου. Ακούγεται ως αντιπερισπασμός, ξεχνάμε το σκάνδαλο και συζητάμε για τον Παπαγγελόπουλο. Να το κάνουμε και αυτό. Καμία αντίρρηση. Για όλα θα συζητήσουμε. 

Και θα δείξουμε ότι ακριβώς τα περί «σκευωρίας» (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) αποτελούν αντιπερισπασμό. Με θεσμική υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και θα περιμένουμε για τις τελικές αποφάσεις μας τις απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής, στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητεί να υπάρξει αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: