22.10.19

Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν - Λήγει η εκεχειρία στη Συρία...


Eπιτακτικές χαρακτηρίζει τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος αξιολόγησε την κατάσταση στην Συρία ως περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι με...
βάση το δεδομένο αυτό οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες για την επιχείρηση 'Πηγή της Ειρήνης', δήλωσε ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν που είναι σε εξέλιξη στην παράκτια πόλη Σότσι της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

O Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400. «To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Εκπνέει η διορία της εκεχειρίας
Την ίδια στιγμή η διορία της εκεχειρίας των 120 ωρών στην Βόρεια Συρία εκπνέει σήμερα το βράδυ στις 10. «Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (...) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν τουρκικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει μέσα σε αυτές τις 120 ώρες, «η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG να εγκαταλείψει την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη». Όπως είχε τονιστεί: «Αν η δέσμευση της συμφωνίας δεν εκπληρωθεί, τότε από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, από αυτή με την οποία ξεκινήσαμε».

Παράλληλα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει τις περιοχές που η Δαμασκός έχει χάσει έπειτα από χρόνια εμφυλίου.

Πούτιν: Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη
«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές»

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στην Συρία.

«Πυρά» Άσαντ σε Ερντογάν - «Κλειδί» η επαρχία Ιντλίμπ
Ο Άσαντ εθεάθη εν μέσω διοικητών του στρατού και στρατιωτών στην πόλη Χομπέιτ, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός τον Αύγουστο στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

«Ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει τη γη μας», κατήγγειλε ο Άσαντ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε ότι η Ιντλίμπ είναι το κλειδί για να τερματιστεί αποφασιστικά το χάος και η τρομοκρατία σε όλη τη Συρία», υπογράμμισε.

Στις 31 Αυγούστου Συρία και Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Ιντλίμπ έπειτα από πέντε μήνες βομβαρδισμών.

Λίγο πριν την κήρυξη της εκεχειρίας και με τη βοήθεια ιρανικών πολιτοφυλακών η Δαμασκός κατέγραψε τη σημαντικότερη νίκη της καταλαμβάνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν. Χάρη στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού η Δαμασκός επέκτεινε τον έλεγχό της και σε κάποια μέρη του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με το Χαλέπι.

Γερμανία: Κάποιοι σύμμαχοι εκνευρίστηκαν με την πρόταση της υπουργού Άμυνας
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία έγινε αποδέκτης ερωτήσεων και κάποιου εκνευρισμού από συμμάχους της μετά την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ -- που είναι επίσης επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ-- είπε πως η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να εμπλέκει την Τουρκία και τη Ρωσία. Είπε ότι πρέπει να προστατεύει τους εκτοπισθέντες αμάχους και να διασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος -- είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.

«Από χθες, μετά την πρόταση της επικεφαλής του CDU, δεχθήκαμε ορισμένες ερωτήσεις από τους συμμάχους μας και υπάρχει κάποιος --αυτό είναι αδιαμφισβήτητο-- εκνευρισμός μεταξύ των εταίρων μας», είπε ο Μάας, ο οποίος προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των εταίρων για τη δημιουργία μιας τέτοιας διεθνώς ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας...

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: