31.10.19

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζει την Προανακριτική Επιτροπή...

Αν η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά εν μέρει και μέσα από την Προανακριτική για τη Novartis η πρώτη ένταση και ο θόρυβος που προκλήθηκε θα πρέπει να...
άφησε ευχαριστημένα τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αποτελεί η καθυστέρηση της διαδικασίας και οι υψηλοί τόνοι ένα από τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη υπόθεση τη στιγμή που επιμένουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει ένα πραγματικό σκάνδαλο; 

Από τις σημερινές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό θα φανούν πολλά, αφού εκτιμάται πως τα φώτα θα στραφούν σε όσα εχουν εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από την υπόθεση της Novartis.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν θεσμικά και με την επιστολή του ο Πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να «πετάξει την μπάλα» στον Πρόεδρο της Βουλής. Στη συζήτηση που είχε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του με τον Μιχάλη Καλογήρου και την Όλγα Γεροβασίλη αποφασίστηκε πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου κανείς να μην μπορεί να κατηγορήσει την αξιωματική αντιποίτευση ότι δεν επιδίωξε την ειρήνη μέσα στο Κοινοβούλιο εφαρμόζοντας τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός.

Σε ποιον βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να «τραβήξει το σχοινί» μετά από μερικές ημέρες ανακωχής θα φανεί από το αν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης επιλέξουν να παραστούν την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή. Στο ερώτημα πόσες φορές θα οδηγήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της στην αναβολή της συνεδρίασης, απάντηση δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά στο τέλος να υποχωρήσει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, απλώς αυτό δεν θα το έκανε τόσο εύκολα «δώρο» στη γαλάζια παράταξη. Και οι δυο πλευρές, άλλωστε φαίνεται να επιθυμούν την θεσμική άρση του αδιεξόδου και σε καμία περίπτωση την παρέμβαση της φρουράς της Βουλής.

Υπάρχουν στελέχη της Κουμουνδούρου που πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συρθεί από ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ΝΔ σε αυτή τη διαδικασία και ότι αν ήταν απολύτως στο χέρι του δεν θα στοχοποιούσε ούτε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Για αυτό, άλλωστε δεν συζήτησε ούτε στιγμή να βάλει στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, καμία κυβέρνηση δεν βγήκε ωφελημένη από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και όλα δείχνουν πως υπάρχει διάχυτη η άποψη μέσα στην Κουμουνδούρου πως οι υψηλοί τόνοι βοηθούν την αξιωματική αντιπολίτευση να αναδείξει ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στη Φικαιοσύνη είναι a la cart και προς την πρώην κυβέρνηση ρεβανσιστική. 

Οι έμπειροι νομικοί της Κουμουνδούρου δεν γνώριζαν πως η παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη θα προκαλούσε την αντίδραση της πλειοψήφιας; Όλα σταθμίστηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως από την πλειοψηφία επιχειρείται η «εξουδετέρωση» της Προανακριτικής γιατί βλέπουν ότι τα πράγματα δεν οδηγούνται εκεί που ήθελαν. Δεν αποκλείουν να έχουν θορυβήσει τη ΝΔ οι προειδοποιήσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για περισσότερες αποκαλύψεις.

Σε μια περίοδο που το κόμμα βρίσκεται «εν κινήσει» και επιχειρείται το άνοιγμα στο χώρο του κέντρου δεν μπορεί να μην συνυπολογιστούν στο εκρηκτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή οι σχεδιασμοί που γίνονται στην «πολιτική σκακιέρα».

Η πρόταση για την εξαίρεση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν του ΚΙΝΑΛ και σε αυτήν ακολούθησε η ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου δεν έχασαν την ευκαιρία να αναδείξουν πως το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, που έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, λειτούργησε για άλλη μια φορά ως το «μακρύ χέρι» της δεξιάς παράταξης. 

Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίζουν σε κάθε ανάλογη ευκαιρία να ταυτίζουν το Κίνημα Αλλαγής με την κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να δείξουν στους κεντρώους ψηφοφόρους με αντιδεξιά αισθήματα πως το 2012 δεν είναι μακριά και κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη το αναπολούν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: