8.10.19

Σε... άλλη γραμμή Αναστασιάδης-Μητσοτάκης...

Παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν σύννεφα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Όχι, ο Neo δεν αναφέρεται στο...
βαρομετρικό χαμηλό για το οποίο προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, αλλά στη διαφορετική τακτική που έχουν επιλέξει ο κύπριος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Neo πληροφορείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει μηνύματα από την Ουάσινγκτον ότι δεν χρειάζεται η Ελλάδα να υιοθετεί στα πάντα κοινή στάση με την Κύπρο. Παράλληλα, φαίνεται ότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα υιοθετήσει στρατηγική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, τότε ο Ερντογάν θα δεχθεί να κάνει χειρονομίες καλής θελήσεως, περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η Αθήνα ως τώρα δεν έχει πει κουβέντα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καίτοι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής -ήτοι στην τελευταία που μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός- είχε ληφθεί σαφής απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Αυτή η στάση της Αθήνας έχει ενοχλήσει σφόδρα την Λευκωσία – μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η ενόχληση διαμηνύθηκε χθες στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που επισκέφθηκε την Μεγαλόνησο εκτάκτως για συναντήσεις με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει γεφυρωθεί και αν ήταν... παραγωγική η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κάιρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: