8.10.19

«Βρώμικος» πόλεμος στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα...

Οι Τούρκοι επιχείρησαν «Black Out» στις ελληνικές επικοινωνίες...

Με κάθε τρόπο και μέσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να παρενοχλήσουν και να «σύρουν» σε...
ατύχημα τα ελληνικά «γεράκια» που υπερασπίζονται καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τόσο κατά τη διάρκεια της εθνικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», όσο και κατά την τουρκική άσκηση «KARARLIRIK» (σ.σ. μετάφραση, «αποφασιστικότητα») που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, προσπάθησαν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών να μπλοκάρουν τις επικοινωνίες μεταξύ των ιπτάμενων μέσων της πολεμικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή ακόμη και αναχαιτίσεων. 

Το τουρκικό «COMJAM»

Με μονάδες επιφανείας του πολεμικού τους ναυτικού, φρεγάτες και κορβέτες, τα γνωστά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 αλλά και μαχητικά F-16D Block 50, έστησαν σε περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου μια «ομπρέλα», με ισχυρές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (COMJAM) για να «χτυπήσουν» τις επικοινωνίες των ελληνικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Οι Έλληνες χειριστές που πετούσαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο, είτε στο όριο του FIR Αθηνών, αντιλήφθηκαν εγκαίρως τη συντονισμένη προσπάθεια από τα τουρκικά ηλεκτρονικά μέσα και αντέδρασαν ανάλογα όπως έχουν εκπαιδευτεί.

Έμπειροι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές στις επικοινωνίες ιπτάμενων μέσων κρύβουν σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των πτήσεων τόσο των μαχητικών αλλά και πολιτικών αεροσκαφών που πετούν στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον τονίζουν ότι η αδυναμία των Τούρκων χειριστών να ανταπεξέλθουν στον αέρα έναντι των Ελλήνων συναδέλφων τους οι οποίοι υπερτερούν σχεδόν πάντα, τους οδηγεί να χρησιμοποιούν και «αθέμιτα μέσα» μεταξύ των οποίων και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα παρεμβολών.

Η τουρκική πολεμική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών για να εξοπλίσει τα πλοία του στόλου τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες κορβέτες τουρκικής κατασκευής κλάσης «MILGEM» διαθέτουν τουρκικής κατασκευής ηλεκτρονικούς παρεμβολείς και συγκεκριμένα το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ARES-2N της τουρκικής εταιρίας Aselsan.

Με προηγμένα βοηθήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι «φορτωμένα» και τα αεροσκάφη CN-235 τα οποία καθημερινά η Άγκυρα βγάζει στο Αιγαίο για πτήσεις από το Καστελόριζο έως τη Λήμνο ή από το FIR Λευκωσίας μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, ένα δρομολόγιο που αφήνει μεγάλο αριθμό παραβατικών ιχνών.

Επιπλέον, η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει εξοπλίσει τα τελευταία χρόνια και τα μαχητικά της με αμερικανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Τούρκοι αεροπόροι έχουν επιχειρήσει σχεδόν τα πάντα στον αέρα κι έχουν βρει μπροστά τους ελληνικό τείχος. Τώρα φαίνεται ότι βγάζουν έναν επικίνδυνο «άσο» και αν δεν υπήρχε η ανάλογη εμπειρία στους  Έλληνες αεροπόρους, σίγουρα θα υπήρχαν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις με απρόβλεπτη συνέχεια στο Αιγαίο.

Μετά την ισχυρή απάντηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 27 Αυγούστου, όπου καταγράφηκαν 19 αερομαχίες, φαίνεται ότι μπήκε στον σχεδιασμό τους το «ύπουλο» παιχνίδι του Jammer.

Ωστόσο, στο ελληνικό επιτελείο υπάρχει ειδική μέριμνα γι' αυτή την πραγματική ασύμμετρη απειλή. 

Όλα αυτά αποδεικνύουν και πάλι ότι η Τουρκία παίζει ένα «βρώμικο» παιχνίδι, με «σημαδεμένη τράπουλα», επιχειρώντας με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ατύχημα στο Αιγαίο και μάλιστα να φανεί ότι αυτό οφείλεται σε Έλληνες ιπταμένους... με χαμένες επικοινωνίες που δεν ήξεραν πού βρίσκονται και πώς θα επικοινωνήσουν με το ζευγάρι τους στον αέρα ή με το επίγειο ραντάρ που είναι το τρίτο μάτι του σχηματισμού...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: