17.10.19

Ανω Τούρλα...



Οι δυσκολίες στη σχέση του με τη Μαρέβα, που ξεπεράστηκαν κατόπιν επίμοχθης προσπάθειας αμφοτέρων, το επιτυχές καμάκι με το οποίο την προσέγγισε στο Χάρβαρντ, προμηθεύοντάς της σκονάκια σε δύσκολα μαθήματα, όπως και...
οι μπίρες που απολαμβάνει φορώντας ιδρωμένο τισέρτ, έπειτα από αθλητικές δραστηριότητες με κολλητούς από το Γυμνάσιο, ανέδειξαν επαρκώς φωτισμένες στιγμές της ζωής του πρωθυπουργού, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στο φιλοθέαμον και δυναμικό κοινό της βραδινής ζώνης.

Σχεδόν δακρύσαμε άπαντες με την επίμονη αναφορά στις κακουχίες που βίωσε κατά τη νηπιακή του ηλικία με την εξόριστη στον Αγιο Ευστράτιο των Παρισίων πατρική του οικογένεια. Ζόρικη τέχνη η αγιογραφία, ιδίως όταν ασκείται σε κόλλες χαρτιού και, αντί για τέμπερες και λαδοπαστέλ, χρησιμοποιείς απλή μελάνη ή κάμερες που απλώνουν ακριλικά και βερνίκια στο γυαλί. Ο μήνας του μέλιτος του Κυριάκου με την τζαναμπέτισσα εξουσία παρατείνεται, έστω κι αν δεν διαδραματίζεται σε εξωτικά τοπία νησιωτικών προορισμών, αλλά σε τυπικά και άνοιστρα σκηνικά της τηλοψίας.

Ιδιοσυγκρασία ανυπότακτη, καθότι θαυμαστής του Τσε, ο θεϊκός Τσίπρας είδε πως ο μισητός αντίπαλος πασχίζει να επιβάλει την ατζέντα του κι είπε να ξεδιπλώσει τη δική του αρχίζοντας από την εκλογική του περιφέρεια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε αντάξιος στην Αχαΐα κορυφαίων ενσταντανέ της κυβερνητικής του θητείας. Παραθερίζουν εκλεκτοί φίλοι στην Ακράτα κι έτσι εσχάτως την επισκέπτομαι συχνά. Ο παράκτιος οικισμός του Κορινθιακού εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε δημοφιλή λουτρόπολη. Εκτείνεται, παρά ταύτα, κατά μήκος της παραλίας και σε βάθος επτά - οκτώ στενών ώς την κεντρική παράλληλο.

Ο τέως πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να επιδείξει την εμβρίθεια των γνώσεών του στη Γεωγραφία: «Ξεκινάω σήμερα από την πλατεία αυτή την όμορφη στην Ανω Ακράτα» αποσβόλωσε τους λιγοστούς οπαδούς του. «Ακράτα, Ακράτα σκέτο» τον διόρθωσαν με ευγένεια μεγαλόθυμου οικοδεσπότη ορισμένοι από αυτούς. Σαν να μην κατάλαβε, δοκίμασε να τα μπαλώσει ακράτητος: «Ακράτα ναι, αλλά είμαστε στην πάνω μεριά» τους αποτελείωσε. Εβγαλε, πάντως, τρανταχτή είδηση. «Ολοι θέλουν να γράψουν κι ένα βιβλίο για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, μπορεί όμως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής, εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις».

Ισως προτίθεται να καινοτομήσει, προβάλλοντας την εκδοχή του υπό μορφήν τηλεφωνικού καταλόγου. Ισως πάλι να ’χει συντάξει ήδη το πόνημα και να σκαλώνει στον τίτλο. Το «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Γιάνη είναι αρκούντως πιασάρικο, έγινε, βλέπεις, και ταινία. Προκειμένου να ησυχάσουν κομμάτι, οι γονείς μικρών παιδιών επινόησαν το παιχνίδι της σιωπής και της ακινησίας. Οποιος μιλήσει ή κουνηθεί πρώτος χάνει. Εξασφαλίζουν έτσι διαλείμματα ηρεμίας, αφού τα πιτσιρίκια τσιμπάνε για λίγα λεπτά. Ο εκκολαπτόμενος συγγραφεύς άγιασε, αντέχοντας πολλαπλάσιο χρόνο μόνος απέναντι στη Μέρκελ. Οπότε, ιδού τίτλος που θα σπάσει ταμεία: «Αμίλητος στο δωμάτιο επί 17 ώρες».

Δημήτρης Νανούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: