14.10.19

Τι δεν κατάλαβε ο κ. Πικραμένος...

Τη δήλωση του Π. Πικραμένου κατά την εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας σχολιάζει ο...

επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στο Δήμο Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Προφανώς δεν περιμέναμε από τον κ. Πικραμένο να αναφερθεί στους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ή στις μάχες που δόθηκαν τις επόμενες μέρες για να σωθούν σημαντικές υποδομές για την περιοχή της Αττικής όπως η "μάχη της Ηλεκτρικής" στο Κερατσίνι», ξεκινά να εξηγεί ο Ν. Ηλιόπουλος.

Για να προσθέσει αμέσως, πως: «Η αδυναμία όμως σε μία τέτοια ιστορική επέτειο να αναφερθεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον φασισμό δεν προκαλεί απλά απορία. Προκαλεί θυμό».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ο κ. Πικραμένος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας. Στον σύντομο χαιρετισμό μου όμως ήταν πιο δυνατές οι σιωπές και όσα δεν ειπώθηκαν από αυτά που τελικά επέλεξε να πει. Δεν υπήρχε χώρος για να ακουστούν οι λέξεις φασισμός και ναζί.

Προφανώς δεν περιμέναμε από τον κ. Πικραμένο να αναφερθεί στους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ή στις μάχες που δόθηκαν τις επόμενες μέρες για να σωθούν σημαντικές υποδομές για την περιοχή της Αττικής όπως η "μάχη της Ηλεκτρικής" στο Κερατσίνι. Η αδυναμία όμως σε μία τέτοια ιστορική επέτειο να αναφερθεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον φασισμό δεν προκαλεί απλά απορία. Προκαλεί θυμό.

Προσβάλει το δημοκρατικό και αντιφασιστικό φρόνημα ενός λαού που κατάφερε μέσα από ηρωικούς αγώνες ακόμα και μέσα στο μαύρο σκοτάδι της κατοχής να πετύχει σημαντικές νίκες όπως η ακύρωση της επιστράτευσης ή του σχεδίου κατοχής από τους Βούλγαρους φασίστες της Θεσσαλονίκης.

Είναι ξεκάθαρο ότι και στο ζήτημα του αντιφασιστικού αγώνα η ιστορική μνήμη δεν αφορά μόνο το χθες αλλά το σήμερα και το αύριο. Ο αγώνας αυτός γίνεται ακόμα πιο κρίσιμος σήμερα. Η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη και μια σειρά από συντηρητικές δυνάμεις επιλέγουν να νομιμοποιήσουν την ατζέντα της. Χρέος δικό μας για άλλη μια φορά να νικήσει η δημοκρατία και όχι ο φασισμός, η ζωή και όχι ο Θάνατος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: