14.10.19

Ακονίζουν τα μαχαίρια...


Μπορεί για κάποιους οι μέρες των απανωτών ευρωπαϊκών κρίσεων να ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας μάλλον θα τους υπενθυμίσει ότι...
δεν είναι απαραίτητη μια κρίση για να γίνει η Ευρώπη άνω - κάτω.

Προβλέπεται να είναι μια σύνοδος με αρκετή ένταση, εμφανή αμηχανία, με πισωγυρίσματα και -ενδεχομένως- αλληλοκατηγορίες. Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., τον γρίφο για την αποφυγή του Brexit χωρίς συμφωνία, τις διαφωνίες στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία και το ενδεχόμενο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Και όλα αυτά με φόντο το “μπάχαλο” στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την τρίτη απόρριψη υποψήφιας επιτρόπου και μάλιστα της Γαλλίδας, της Σίλβί Γκουλάρ.

Με ή χωρίς συμφωνία

Με προγραμματισμένη ημερομηνία για το Brexit την 31η Οκτωβρίου και το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας να παραμονεύει, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα υποδεχτούν για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες τον Μπόρις Τζόνσον. Την περασμένη εβδομάδα, οι συνομιλίες των δύο πλευρών σχεδόν κατέρρευσαν, με τον Τζόνσον να κατηγορεί την Ε.Ε. ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις του και την Ε.Ε. να τον καλεί να σταματήσει τα “ηλίθια παιχνίδια” αλληλοκατηγοριών. Κι αν τελικά, μετά απ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να φανεί πού θα καταλήξει αυτό το χάος των τελευταίων ετών. Σ’ ένα συντεταγμένο Brexit, σε μια παράταση που θα δώσει χρόνο για εκλογές ή στον γκρεμό;

Κλειδί είναι η Ιρλανδία, καθώς εάν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει τη μη επαναφορά σκληρών συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και θα προστατεύει τη θέση της στην ενιαία αγορά, η συμφωνία θα καταστεί δυνατή.

Για την Ε.Ε. το ζήτημα της ενιαίας αγοράς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ενώ για τη Βρετανία έχει γίνει περισσότερο από σαφές ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα ισοδυναμεί με οικονομικές επιπτώσεις. Ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να το έχει αντιληφθεί.

Το Brexit, ωστόσο, έχει φανεί ότι είναι ένα ζήτημα που βγάζει στην επιφάνεια συναισθηματισμούς, κάτι που σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Πόσω μάλλον όταν συμπίπτει και με άλλα ζητήματα που προκαλούν τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Σε αυτή τη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της έναρξης ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι υπέρ της ανακοίνωσης ημερομηνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό και επομένως πρέπει και η Ε.Ε. να κάνει το επόμενο βήμα.

Αφενός γιατί εάν δεν το κάνει, υπάρχει ο κίνδυνος γενικευμένης απογοήτευσης ή και οπισθοχώρησης στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αφετέρου γιατί η Ε.Ε. έχει κάθε συμφέρον να έχει τα δυτικά Βαλκάνια όσο πιο κοντά γίνεται με δεδομένη την τρέχουσα αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, όλα αυτά σκοντάφτουν στις επιφυλάξεις χωρών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία. Η Γαλλία εμφανίζεται μάλιστα ως πρωτοστάτρια κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων και με μικρό περιθώριο ελιγμών. Μάλιστα, στις τελευταιες συζητήσεις σε επίπεδο πρέσβεων, η Γαλλία εμφανίστηκε να αμφισβητεί ακόμα και τη “μεθοδολογία” που ακολουθεί η Ε.Ε. για την αξιολόγηση των υποψήφιων χωρών. Αυτό εκλήφθηκε με δυσφορία από τις υπόλοιπες χώρες, αφού φάνηκε ότι απλά επιθυμεί να στείλει την μπάλα στην εξέδρα για εσωτερικούς λόγους. Το βασικό θέμα της Γαλλίας είναι, άλλωστε, ότι οι αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς πολίτες στη Γαλλία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το πρόβλημα και της Ολλανδίας σχετίζεται με την Αλβανία και συγκεκριμένα με το οργανωμένο έγκλημα. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία όμως αποτελούν “πακέτο” που κανένας δεν φαίνεται να επιθυμεί να χωριστεί.

Ο "πονοκέφαλος" Γκουλάρ του Μακρόν

Το εν λόγω ζήτημα, πάντως, δεν θα είναι το μόνο που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της υποψήφιας Γαλλίδας επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρ φαίνεται ότι είχε ως αληθινό αποδέκτη τον ίδιο, αποτελώντας μια κάποια εκδίκηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη στάση που κράτησε απέναντι στον κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ. Και σαν να μην έφτανε αυτό το πλήγμα, όλα δείχνουν ότι η σχέση του με τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής περνάει κρίση, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κατηγόρησε ότι τον είχε ψευδώς διασφαλίσει ότι η υποψηφιότητά της Γκουλάρ θα περνούσε.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία

Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να “τρομάξουν” τους ηγέτες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και οι απειλές Ερντογάν να στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη σίγουρα θα το κάνει. Η EE καταδίκασε την επέμβαση ζητώντας από την Τουρκία να αποσυρθεί, ενώ ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Ε.Ε. δεν θα πληρώσει για τη μεταφορά προσφύγων σε μια -κατά τον Τούρκο Πρόεδρο- “ασφαλή ζώνη”.

Τώρα, βέβαια, όσοι έβλεπαν ως πανάκια την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό θα πρέπει να είναι σίγουρα ανήσυχοι, την ώρα που η επίσημη στάση της Επιτροπής είναι να προσποιείται ότι δεν ακούει τις απειλές.

Το κερασάκι, τέλος, στην ατζέντα της συνόδου δεν είναι άλλο από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Στόχος είναι να συμφωνηθεί πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει να ακονίζουν τα ξίφη τους τα διαφορετικά στρατόπεδα...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: