23.10.19

Κατ΄αρχήν «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής άναψε το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη σύνταξη ενός νομοσχεδίου στο οποίο δεν αποκλείεται να...
καταγραφεί συναίνεση ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά μεταπολιτευτικά χρονικά σε ένα τόσο μείζον θεσμικό θέμα. Νέα εποχή για το κοινοβούλιο;

Σίγουρα από το Μαξίμου δεν θα χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να πετύχουν ακόμα και το απόλυτο “300” σε μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25 έως τώρα φαίνεται να χαλά τα σχέδια του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, άλλωστε θα θεωρηθεί πρόκριμα για τα υπόλοιπα δύσκολα που έρχονται και αφορούν τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για αυτα τα δυο ζήτηματα, βέβαια δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί ριζικά με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δημοσίευσε από χθες το newpost.gr μετά το “ναυάγιο” της Δευτέρας κανείς από τους έξι δεν ήθελε να χρεωθεί τον “μουντζούρη” της μη επίτευξης συμφωνίας οπότε η συμβιβαστική πρόταση δεν άργησε να έρθει. Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση θα περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή και κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις αρχές που τέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ, το οποίο φαίνεται να “ξεκλειδώνει” με τη στάση του την ψήφο των αποδήμων, θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές του έγιναν αποδεκτές, περιμένει όμως, όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση, να διαπιστώσει αν αυτές θα θωρακιστούν και συνταγματικά, καθώς και ποια θα είναι η νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έθεσε στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του Γιάννη Γκιόκα για όσους θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, πως θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν, ήταν το κομβικό σημείο στη χθεσινή συνεδρίαση. Επειδή ήταν δύσκολο να αποδειχτεί πότε έχει φύγει κάποιος από τη χώρα, με βάση τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος, προτιμήθηκε να γίνει αυτή η “ανατροπή” ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να υπήρξε ήδη θετική τοποθέτηση της πλειοψηφίας για τη συγκεκριμένη λύση πριν καν ξεκινήσει η χθεσινή σύσκεψη.

Η κατ’αρχήν συμφωνία, εκτός από το ΜέΡΑ25 που εξακολουθεί να έχει ενστάσεις, εστιάζεται και στα εξής σημεία:

- Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια.

- Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Ο αριθμός των βουλευτών του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15, όπως προβλέπει ήδη το Σύνταγμα.

- Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και το εκλογικό τους δικαίωμα θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου.

- Οι εκλογείς που θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως από την πρώτη στιγμή το κόμμα προσήλθε στην επιτροπή με δεδηλωμένη τη βούληση να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Βάζοντας έναν αστερίσκο για το τι μπορεί να συμβεί μέχρι το νομοσχέδιο να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος χθες δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει:

“- Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.

- Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην διακομματική επιτροπή συμπλήρωσε πως “υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: