30.10.19

Πυρά κατά Βενιζέλου, Χρυσοχοΐδη, Προβόπουλου...


Φάκελος τεκμηρίων από το αρχείο Σημίτη...

Ένα ακόμη τεκμήριο, από το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνεται στο Αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποκαλύπτεται σήμερα. Το τεκμήριο αυτό, όπως και το προηγούμενο που είχε γραφεί από τον...
κ. Χαρδούβελη εντάσσεται στον φάκελο των τεκμηρίων που σχετίζονται με το βιβλίο «Ο εκτροχιασμός».

Το τεκμήριο έχει ως τίτλο «Παρατηρήσεις στο βιβλίο ‘Ο Εκτροχιασμός’» (εκδόσεις Πόλις, 2012). Αυτή την φορά δεν αναφέρεται ο συγγραφέας του κειμένου. Στο τεκμήριο έχει μπει ως ημερομηνία το έτος 2013, αλλά αυτή η ημερομηνία είναι πιθανότατα λανθασμένη. Εικάζουμε πως το κείμενο έχει γραφτεί κάποια στιγμή μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2012. Πρέπει να είναι πριν τον Οκτώβριο του 2012 οπότε και κυκλοφόρησε το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού και μετά τον Ιούλιο του 2012 οπότε και έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία πώληση αναφέρεται το κείμενο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι παρατηρήσεις γίνονται πριν την κυκλοφορία του βιβλίου καθώς ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται ρητά σε αλλαγές που έκανε επί του κειμένου («πολλά επιτόκια τα έχω αλλάξει»).

Για να θυμηθούμε την εποχή, πρέπει να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μετά τις διπλές εκλογές του 2012. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, σε υπουργούς της οποίας γίνεται αναφορά στο κείμενο, διήρκησε από τον Νοέμβριο 2011 έως και τον Μάιο 2012.

Στο στόχαστρο του άγνωστου συγγραφέα τίθεται από την αρχή και με έντονο τρόπο ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 2008-2014. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου, οι εκπρόσωποι της χώρας στην ΕΚΤ δεν έχουν το κύρος ή/και την διανοητική ικανότητα να στηρίξουν την χώρα και μάλιστα ισχυρίζεται πως «κατέλαβαν τη θέση μέσω πολιτικών διασυνδέσεων και κάνουν εγχώριες δημόσιες σχέσεις». Σε έναν πρόδηλα απρεπή σχολιασμό, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι έχουμε για διοικητή της ΤτΕ «έναν αντίστοιχο ΓΑΠ, αλλά στα νομισματικά». Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κατηγορείται στο κείμενο πως δεν μιλούσε στις μηνιαίες συναντήσεις των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών ή ακόμη χειρότερα πως πολλές φορές δεν εμφανιζόταν καν στις συνεδριάσεις.



Αυτές, όμως, δεν είναι οι μόνες κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του τότε διοικητή της ΤτΕ ο συγγραφέας. Σε άλλο σημείο του κειμένου υποστηρίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αντί να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς για τριγωνική σχέση με τους Βγενόπουλο και Λαυρεντιάδη, αντιθέτως την επιβράβευσε δίνοντάς της στα κρυφά και γρήγορα την Αγροτική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2012. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου, έδωσε την εικόνα ότι «η χώρα κυριαρχείται από Σικελιάνικη Μαφία». Ακολούθως γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα του Reuters (εικάζουμε πως αναφέρεται στο παρακάτω δημοσίευμα "Special Report: Clandestine loans were used to fortify Greek bank" ) και σχολιάζει πως εάν αυτό ευσταθεί ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς θα έπρεπε να είναι φυλακή και η καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη να έτριζε. Ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως ξέρουμε, έμεινε στην καρέκλα του για άλλα δυο χρόνια, έως το 2014 που αντικαταστάθηκε από τον κ. Στουρνάρα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αντώνη Γαλανόπουλου, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: