4.10.19

Επιμένει στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό...

Επιμένει στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικόΣτη σκληρή αντιμεταναστευτική στάση του για το προσφυγικό επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρεμιέρα της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε...
επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Από τη βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν θέλει τείχη και φράκτες, δήλωσε πως πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν από τα νησιά και διαβεβαίωσε πως θα διεθνοποιήσει το θέμα.

Ωστόσο, προανήγγειλε τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα και την αλλαγή καθεστώτος των ΜΚΟ για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».

Αυστηροποίηση του ασύλου

Όσον αφορά στον χορήγηση ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία και οι εθνικές πολιτικές προσθέτοντας ότι οι αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία και ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, ενώ θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε ο ίδιος για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.

Προσφυγόπουλα στο σχολείο

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τα παιδιά των προσφύγων θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. 

«Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της «αριστείας».

Ψευδή στοιχεία

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την άποψη της κυβέρνησης ότι πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό ζήτημα, σε σχέση με το 2015, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. «Μόνο το 2% είναι Σύροι», ισχυρίστηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ύπατης Αρμοστείας οι Σύροι αναγνωρίζονται πρόσφυγες στην Ελλάδα σε ποσοστό 99,6%, αλλά επίσης όσοι έρχονται από την Υεμένη αναγνωρίζονται σε ποσοστό 99,2%, από την Παλαιστίνη σε ποσοστό 97,6%, από την Ερυθραία 89,6%, τη Σομαλία 88,9%, το Αφγανιστάν 71,9%, το Ιράκ 69,2%, το Σουδάν 60,6% και το Ιράν 60,6%.

Για την Μόρια

Σε ό,τι αφορά τη δραματική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοτοποίησης της Μόριας στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια τίποτα και τους άφηνε εκεί για να ικανοποιήσει κάποιους «δικαιωματιστές»

Συμπλήρωσε πως το μεταναστευτικό μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όταν διαπιστώνεται ότι καταφθάνουν κάποιοι 25ρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: