19.10.19

Να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία...

Η τουρκική εισβολή και το δράμα των Κούρδων -και της Συρίας- επισκίασε την πολύ αρνητική για την Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει στη Βόρεια Μακεδονία (και την Αλβανία) ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έκανε τα...
πάντα, με τεράστιο εσωτερικό κόστος, για να ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο, τη μόνη προοπτική που έχει η χώρα του για ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είχαν υποσχεθεί στα Σκόπια πως η επίλυση της διαμάχης για το όνομα με την Ελλάδα και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βουλγαρία θα της έδιναν το ευρωπαϊκό διαβατήριο που τώρα αποδείχτηκε «πλαστό πασαπόρτι».

Δυστυχώς η Ευρώπη αποδείχθηκε αναξιόπιστη και ίσως διέπραξε ένα ιστορικό λάθος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντί να επιβραβεύσει, τιμώρησε τη μικρή και εύθραυστη χώρα που τώρα θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα.

Οι χαμένες προσδοκίες θα φέρουν αυξημένη απογοήτευση στις δυνάμεις που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το ευρωπαϊκό κενό θα σπεύσουν να το καλύψουν τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Η κυβερνητική σταθερότητα θα δοκιμαστεί έντονα και θα ενισχυθούν οι εθνικιστικές δυνάμεις και οι αρνητές της Συμφωνίας. Ηδη, η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, που ήταν και ο σφοδρότερος πολέμιος της Συμφωνίας, αλλά και τα δύο κοινοβουλευτικά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το BESA και η «Συμμαχία των Αλβανών», που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, ζήτησαν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βαρύνει και ευρύτερα, καθώς η καταρράκωση της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις Σερβίας και Κοσόβου και το μέλλον της Βοσνίας. Ποιος θα πιστέψει πλέον τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις για να κάνει συμβιβασμούς και να δώσει λύσεις;

Μέσα σε αυτό το αρνητικό και δυσοίωνο περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια για να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Η πλήρης εφαρμογή της που δικαίως, αν και όψιμα, απαιτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει δύο εταίρους και εμείς θα πρέπει επίσης να κάνουμε όσα μας αναλογούν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: