31.10.19

«Δε θα επιτρέψουμε να κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν»...

Μήνυμα προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας τις ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιληφθεί του...
θέματος και θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο τελευταίος έκανε λόγο για παράλογες τραπεζικές επιβαρύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες προχωρούν σε απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις ακόμα και σε κινήσεις συναλλαγών μέσω ibanking ή για πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, παίρνοντας προμήθεια τρία στα 20 ευρώ.

«Πρέπει οι τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό που κάνουν ξεπερνά κάθε όριο. Μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες περιμένουμε να δούμε πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες χρεώσεις», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τη συμμετοχή των 4 διευθυνόντων συμβούλων των 4 συστημικών τραπεζών, ήταν και οι επιπλέον τραπεζικές χρεώσεις που αναγγέλθηκαν, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2019. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, θέσαμε με πολύ μεγάλη ένταση στη σύσκεψη αυτή το θέμα. Και οι 4 συστημικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι θα το επανεξετάσουν. Αναμένουμε σύντομα τις αποφάσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Οι τράπεζες κινούνται στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Εγώ λέω στις τράπεζες ότι εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το θέμα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων, και αν αποδειχθεί ότι οι 4 τράπεζες, ή οι 3 τράπεζες - γιατί η μία χρεώνει πολύ χαμηλά- εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ, έτοιμη, θα επιληφθεί και να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα, που επιβάλλει».

«Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη στις διοικήσεις των τραπεζών γιατί έχουν φύγει από τα ελληνικά χέρια τον Νοέμβριο του 2015 με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, όπου πέρασε στα χέρια ξένων επενδυτών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άρα ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή, μόνο θεσμική επιρροή που του δίνει η υπουργική του θέση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση μπορεί να επιβληθεί και να μην επιτρέψει να συνεχίσουν οι τράπεζες τις απαράδεκτες χρεώσεις που κάνουν, παρά τις διευκολύνσεις που τους έχουν γίνει», επέμεινε ο κ. Κωσνταντινόπουλος.

«Οι τράπεζες έλαβαν ήδη το μήνυμα. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπήκε την τελευταία 10ετία ήταν ύψους 120.000 ευρώ και μπήκε από μένα πριν 30 μέρες σε μία από τις τέσσερις τράπεζες για κατάσχεση 1.000 ευρώ από ακατάσχετο λογαριασμό. Δεν θα επιτρέψουμε παράλογες πρακτικές στο θεσμικό πλαίσιο που μας επιτρέπεται», ανταπάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Είναι ήδη καθ’ οδόν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις παρενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: