30.10.19

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Χιλή..


Ακύρωσαν άρον άρον δύο διεθνείς συνόδους...

Την απόφασή να μην φιλοξενήσει δύο προγραμματισμένες διεθνείς συνόδους για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χιλής, καθώς η χώρα βιώνει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και...
των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, δεν θα διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου καθώς και την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 25 που επρόκειτο να διεξαχθεί εκεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου.

«Με βαθιά λύπη, γιατί είναι πολύ λυπηρό για τη Χιλή, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να μην οργανώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC, ούτε αυτή της COP 25», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Στη σύνοδο κορυφής του APEC, στην οποία είναι προσκεκλημένοι 20 ηγέτες, επρόκειτο να υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη λήξη του εμπορικού πολέμου.

Η ακύρωση διεξαγωγής της συνόδου ίσως στερήσει στους δύο ηγέτες την ευκαιρία να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος σύντομα, αλλά η κυβέρνηση του Τραμπ εξακολουθεί να προσδοκά στην υπογραφή συμφωνίας τον επόμενο μήνα. Πιαστήκαμε εξ απίνης, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι προς το παρόν φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία του φόρουμ. «Ανυπομονούμε να οριστικοποιήσουμε τη Φάση 1 της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου», προστίθευαι.

Απ’ την πλευρά του ΟΗΕ έγινε γνωστό πως αναζητούν εναλλακτική για τη διεξαγωγή της συνόδου COP25,

«Εξετάζουμε εναλλακτικές επιλογές φιλοξενίας» ανακοίνωσε η γραμματέας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Πατρίτσια Εσπινόζα,.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια χώρα ματαιώνει τη φιλοξενία της συνόδου COP μόλις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή της.

Από το μαζικό κύμα διαδηλώσεων κατά της λιτότητας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: