23.10.19

Μια θετική εξέλιξη...

Η καταρχήν συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που επιτεύχθηκε χθες, είναι αναμφίβολα θετικό γεγονός. Ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη: στο πλαίσιο της...
συνταγματικής αναθεώρησης, με την αναγκαία προσθήκη στο Σύνταγμα, καθώς και με την κατάθεση και ψήφιση –αν είναι δυνατόν ομόφωνα– του σχετικού νομοσχεδίου. Ετσι θα γίνει πράξη κάτι που προβλεπόταν σε όλα τα μεταπολιτευτικά συντάγματα, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι προσχώρηση των υπολοίπων κομμάτων στη θέση της Ν.Δ. Το κυβερνητικό κόμμα επιδίωκε να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους το επιθυμούν, ζουν στο εξωτερικό και έχουν ελληνικές ρίζες, ανεξαρτήτως αν έχουν ή δεν έχουν σχέση με τη χώρα μας.

Αν αυτό γινόταν αποδεκτό, η αλλοίωση του εκλογικού σώματος –και κατ' επέκταση του εκλογικού αποτελέσματος– θα ήταν δεδομένη. Η συμφωνία δεν ταυτίζεται απολύτως με τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων. Αλλά έτσι γίνεται σε όλες τις συμφωνίες, όταν από διαφορετικές θέσεις προκύπτει μια σύγκλιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε χθες αν η συμφωνία συνιστά «διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων». Απάντησε πως συνιστά διευκόλυνση και η απάντησή του αυτή βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού που είναι αυτομάτως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που θα μπορούσαν να ψηφίσουν αν βρίσκονταν τη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα, τώρα θα μπορούν να ψηφίζουν στους τόπους διαμονής τους: στα προξενεία, στις πρεσβείες και όπου άλλου νομίμως οριστεί. Επιτέλους!

Η χθεσινή συμφωνία αποτελεί νίκη της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση και τα κόμματα μπορούν να υπερηφανεύονται γι' αυτό. Είχαμε μια καταρχήν συναίνεση για την προάσπιση και την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα του κορυφαίου δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Χρειάζεται να γίνει και κάτι ακόμα. Να μπουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, ώστε αυτός ο αναχρονισμός με το δίκαιο του αίματος στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας να εξορθολογιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά και τα κόμματα δεν έχουν λόγο να περιμένουν πότε και αν θα το κάνει. Μπορούν να προηγηθούν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: