23.10.19

«Εγχειρίδιο» ιδιωτικοποίησης...

Η «Εφ.Συν.» έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα βασικά σημεία των συνεδριάσεων της επιτροπής και του πορίσματός της για το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, η παρουσίαση της...
τελικής εκδοχής των προτάσεών της στο σημερινό ειδικό ένθετο της εφημερίδας πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τον αναγνώστη να διαμορφώσει μια πληρέστερη εικόνα των στοχεύσεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης. Μιας παρέμβασης με την οποία, για πρώτη φορά με τόσο άμεσο τρόπο, επιχειρείται η εισαγωγή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Με τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου των προτάσεων που παραδόθηκε στις 21 Οκτωβρίου, με τη μορφή πορίσματος, στον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Ν. Μηταράκη, αλλά και της αναλυτικής σύνθεσης της επιτροπής, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι για ένα θεσμό όπως η επικουρική ασφάλιση, που χρηματοδοτείται από τους πόρους εργαζομένων και εργοδοτών και τελεί υπό την εγγύηση του Δημοσίου, δεν προβλέπεται ούτε ένας εκπρόσωπος της εργατικής πλευράς ή των συνδικάτων.

Ας υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά σημεία του προτεινόμενου νέου συστήματος:

◼ Εισάγει την υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση ως υποχρεωτικό καθεστώς ασφάλισης για όλους τους νεοεισερχόμενους και πρωτοασφαλιζόμενους στην αγορά εργασίας από την 1.1.2021.

◼ Oι εισφορές προτείνεται να είναι στα ίδια επίπεδα (6,5%) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και να εισπράττονται από το ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο θα τις κατανέμει στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων, ενώ θα επενδύονται από διαχειριστές, στους οποίους, εκτός από τις ΑΕΔΑΚ, θα μπορούν να είναι απευθείας οι τράπεζες ή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, με τη μορφή του outsourcing.

◼ Το όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης θα κυμαίνεται από το 62ο έτος και άνω, ενώ δικαίωμα προκαταβολής περίπου στο 25% δίνεται μόνο έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότηση.

◼ Αγνωστη παραμένει η τύχη των εφάπαξ και των Ταμείων τους.

◼ Το νέο Ταμείο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείμματα από την επόμενη δεκαετία και δεν αποκλείεται οι νέοι ασφαλισμένοι να εισφέρουν περισσότερα για τις συντάξεις των παλαιών, εάν χρειαστεί. Αλλωστε δεν υπάρχει ακόμα αναλογιστική μελέτη για το ΕΤΕΑΠ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: