10.10.19

Το χρονικό ενός φιάσκου...

Λαβή για σχόλια περί πολιτικού φιάσκου και κοινοβουλευτικού τραγέλαφου έδωσε με τη στάση της στη Βουλή την Τρίτη η κυβερνητική πλειοψηφία.

Τόσο η συζήτηση όσο και η...
ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν, παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει πολιτικά και επικοινωνιακά τη διαδικασία.

Και αυτό γιατί ξεκίνησε στις 17.00 το απόγευμα και όχι πρωινή ώρα για να υπάρχει άνεση χρόνου, ενώ στη συνεδρίαση κυριάρχησαν τα σχόλια για την ηχηρή απουσία της κυβέρνησης από τα μονίμως άδεια υπουργικά έδρανα. Το επιχείρημα περί «ανεξαρτησίας» της Βουλής από την κυβέρνηση δεν έπεισε πολλούς, ωστόσο σε πηγαδάκια εκφράστηκαν απόψεις ότι με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε εκτός κάδρου από μια διαδικασία που δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Μεγάλο πρόβλημα είχε και η κοινοβουλευτική εικόνα της Ν.Δ. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με τους αρχηγούς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίστηκε με στελέχη δεύτερης γραμμής και το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα ανέλαβαν να σηκώσουν -κατά το δυνατόν- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός και ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης.

Η εικόνα της «ακέφαλης γαλάζιας στρατιάς» δεν ενθουσίασε πάντως αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους.

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν όταν μετά από 7,5 ώρες συνεδρίασης έφτασε η ώρα της μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη, η οποία απαιτούσε τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους ανεξαρτήτως παρόντων. Τα μικρότερα κόμματα είχαν αποχωρήσει (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση), ο ΣΥΡΙΖΑ (με τέσσερις απόντες) καταψήφιζε και όλοι ανέμεναν τις 180 ψήφους (158 και 22) των Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αρχικά έγινε γνωστή η απουσία του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, απουσίαζε, παρά τη σοβαρότητα της ψηφοφορίας, για αποστολή της Βουλής, με άδεια που φέρεται να ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα και μετά.

Μετά από μία ώρα, περίπου στη 01.20 τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα: 172 ναι, 84 όχι, ένα λευκό και τέσσερα άκυρα.

Διαρροές

Οι αριθμοί έκαναν αίσθηση, διότι αμέσως έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Μισή ώρα αργότερα, ο τραγέλαφος συνεχίστηκε. Λίγο πριν από τις 02.00 πληροφορίες έκαναν λόγο για λάθος στην καταμέτρηση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η Ολομέλεια, παρόλο που είχε ήδη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Περίπου στις 02.30 οι πληροφορίες έδειχναν να επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια «διορθώθηκαν» και τα πρακτικά της Βουλής.

Μετά την ανακοίνωση του πρώτου αποτελέσματος, μπήκε εμβόλιμη μια φράση που αποδόθηκε στον πρόεδρο του Σώματος, ο οποίος διόρθωνε το αποτέλεσμα σε 173 θετικές ψήφους και 83 αρνητικές.

Συμπερασματικά, έξι βουλευτές από τη Ν.Δ. ή/και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάχθηκαν κατά της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο: ένας με «όχι», ένας με λευκό και τέσσερις με άκυρο, τα περισσότερα εκ των οποίων ακυρώθηκαν γιατί είχαν μαζί και το λευκό ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Σημειώνεται ότι η προανακριτική θα αριθμεί 26 μέλη, με πλειοψηφούσα τη Ν.Δ., και θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε ότι θα απέχει και από τις εργασίες της επιτροπής.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα οριστούν τα μέλη της και στις αρχές της επόμενης θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει τις εργασίες της με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους δύο μήνες...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: