13.10.19

Κανένας δεν θα στηρίξει τους Κούρδους...


Μια απλουστευτική ανάλυση φαίνεται να επικρατεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των...
στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία: δυο ιδιόρρυθμοι και αυταρχικοί ηγέτες, ο Τραμπ και ο Ερντογάν, έλαβαν μια καταστροφική απόφαση, την οποία καταδικάζει το σύνολο του δυτικού κόσμου.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, και πολύ περισσότερο για τους Κούρδους της περιοχής, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και οι ηθικοί αυτουργοί πολύ περισσότεροι. Η νέα κρίση και η απειλή εθνοκάθαρσης των Κούρδων στη Συρία ξεπερνά τις προσωπικές επιδιώξεις των δυο πολιτικών και αποδεικνύει τις τρομακτικές ευθύνες σε αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «διεθνή κοινότητα».

Ομολογουμένως, οι δυο ηγέτες προωθούν και την προσωπική τους ατζέντα πολιτικών (και ίσως επιχειρηματικών) συμφερόντων. Ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει και πάλι την βάση των ψηφοφόρων του καθώς βλέπει την δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του να απειλεί την πολιτική του ύπαρξη. Παράλληλα θέλει να ικανοποιήσει τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά αισθήματα απέναντι στα 3.6 εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία και τους οποίους θέλει να στείλει στη Βόρεια Συρία. Να σημειωθεί ότι τα αισθήματα αυτά υποδαύλισε και αξιοποίησε, μεταξύ άλλων, και η αντιπολίτευση του τουρκικού κόμματος CHP στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία λοιπόν δεν θα αμφισβητήσει άμεσα τις επιλογές του προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιζητά απεγνωσμένα μια ευκαιρία να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ότι θα εφαρμόσει την πολιτική «απομονωτισμού» που τους είχε υποσχεθεί, απομακρύνοντας αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από ανοιχτά πολεμικά μέτωπα. Συμπωματικά ή όχι, όμως, με τις κινήσεις του ευνοεί και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας του, η οποία έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κτιριακές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Τουρκίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: