31.10.19

Αμπρί...

Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γρηγόρης Μπιθικώτσης...

Υπάρχουν κάποιες στιγμές, κάποιες σταγόνες ιστορίας, που περνούν απαρατήρητες, αλλά έχουν πάντα τη σημασία και την αξία τους. 

Σε μια...
περιήγηση που κάναμε στο youtube πέσαμε πάνω σε μια παλιά εκπομπή του Alpha «Το πρόσωπο του Σαββάτου». Ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς παίρνει συνέντευξη από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (2003). 

Τι μάθαμε: Ο ιδρυτής της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, το 1951, πριν γίνει γνωστός (υπουργός και πρωθυπουργός στη συνέχεια) του άρεσε να πηγαίνει σε ένα μαγαζί με μπουζούκια, κάπου κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Το λέγαν «Αμπρί» (ωραίος τίτλος: καταφύγιο για στρατιώτες). 

Η αφήγηση Μπιθικώτση: Ερχόταν συχνά ένας κύριος καλοντυμένος μαζί με μια όμορφη κυρία (γι αυτήν την «όμορφη κυρία», σε αυτή τη σταγόνα ιστορίας δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες).

Ο Καραμανλής (αργότερα όταν έγινε υπουργός έμαθαν το όνομά του) κάθε φορά άφηνε στα όργανα ένα 50άρι. Κι οι μάγκες της ορχήστρας (αυτό το είχαμε ξανακούσει) του 'χαν κολλήσει το παρατσούκλι «ο πενηντάρης».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι δύο άγνωστοι, δικηγόρος και τραγουδιστής, έγιναν διάσημοι. Κι όταν μετά από πολλά χρόνια ξανασυναντήθηκαν, ο «πενηντάρης» ζήτησε από τον τραγουδιστή να του πει ένα τραγούδι του Μίκη που του άρεσε ιδιαίτερα. «Στρώσε το στρώμα σου για δυο». 

Τραγούδι (οι στίχοι Ιάκωβου Καμπανέλλη) με σημασία (που ίσως γύρναγε το μυαλό στο μακρινό 1951. Πίσω στην όμορφη κυρία που τον συνόδευε στο «Αμπρί»)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: