19.10.19

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση για το Brexit..



Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε την...
τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες.

Όμως, και ενώ ο Τζόνσον ήταν ήδη αντιμέτωπος με μια δύσκολη αποστολή καθώς δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, πλέον η ημέρα αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ και για έναν ακόμη λόγο. Η τροπολογία του πρώην υπουργού των Τόρις Ολιβερ Λέτουιν φαίνεται να κερδίζει υποστήριξη. Αυτή η τροπολογία- αν περάσει- θα αναγκάσει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συμφωνία. Ο Λέτουιν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δηλώνουν ότι αυτή η τροπολογία θα είναι μια δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Η τροπολογία προβλέπει ότι ακόμη και αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

«Αν η τροπολογία περάσει, ο Ντόναλντ Τουσκ θα λάβει αντίγραφο της επιστολής του κοινοβουλίου. Αλλά θα συνεχίσουμε να λέμε στους Ευρωπαίους ηγέτες και σε όλους τους άλλους “τελειώστε με το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς τη νέα συμφωνία μας, χωρίς καθυστερήσεις”. Ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει ούτε θα διαπραγματευτεί καθυστέρηση», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με το Sky News.

Ομως, άλλη κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο Τιμ Σίπμαν των Sunday Times, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit αν περάσει η τροπολογία Λέτουιν.

Brexit: Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή
Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει Σάββατο για πρώτη φορά έπειτα από 37 χρόνια. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη. Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη 320 βουλευτών, σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο δεν έχει πλειοψηφία.

Μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συζήτηση, έπειτα θα γίνουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών και τελικώς – αν όλα οδεύσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα – οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στην δεύτερη, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit...

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: